Nagyvilág

Floridában tombol Fay

Tizenegy halottat követelt a Fay trópusi vihar az Egyesült Államok keleti felén, a déli Florida és Georgia szövetségi államban.

A korábban a floridai partok mentén lassan észak felé haladó légörvény nem kevesebb mint négy alkalommal tért vissza a szárazföldre, ahol már a hét első felében több tucat épületben okozott kárt, sokat lerombolt. (Ez az első olyan feljegyzett vihar, amely négyszer rohamozta meg Floridát.)

A meteorológusok értékelése szerint az, amit Fay maga mögött hagyott, bizonyítja, hogy egy lassan mozgó trópusi vihar is tud olyan halálos és romboló erejű lenni, mint egy sebes hurrikán. Az utóbbi napokban épületek ezrei kerültek víz alá a kiadós esőzésekben: a Floridában cikcakkban haladó szélvihar legutóbb Apalachicola városától északra ért partot, ismét hatalmas mennyiségű csapadékot zúdítva a térségre. Fay utóbb lecsöndesedett. A 35 mérföldes óránkénti sebességgel nyugat felé, Pensacola és New Orleans irányába tartó örvény azonban még így is fákat csavart ki Florida fővárosában, Tallahassee-ben, és leszaggatta a villanyvezetékeket. 12 ezren maradtak áram nélkül.

Georgia délnyugati részén, ahol 30 centiméter eső hullott, egy utcai vízelvezetőnél játszó kisfiú vízbe fulladt szombaton.
Fay a várakozások szerint folytatja útját a szárazföld belseje felé, Alabama és Mississippi államok déli részén fog átvonulni, 15-30 centiméter csapadékot öntve a területre. A parti őrség sok kikötőt és vízi utat lezárt. New Orleans térségének azonban, amelyet három éve sújtott a Katrina hurrikán, legfeljebb 8 centiméter esővel kell számolnia.

Fay soha nem erősödött hurrikánná, de összesen 63 centiméter csapadékkal áztatta el Floridát, több területről ki kell költöztetni a lakosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik