Nagyvilág

Washington is sürgeti az oroszokat

A Fehér Ház óva intette szombaton Oroszországot attól, hogy állandóvá tegye jelenlétét Poti grúziai fekete-tengeri kikötőjében, jelezve, hogy ezzel megsértené a tűzszüneti megállapodást.

“Az orosz kivonulással kapcsolatban nagyon konkrét követelmények vannak. Infrastruktúrák, állandó ellenőrzőpontok kiépítése nem összeegyeztethető a megállapodással” – jelentette ki Gordon Johndroe, a Fehér Ház szóvivője a texasi Crawfordban, ahol George Bush amerikai elnök szabadságát tölti. Megjegyezte, hogy országa a helyzet tisztázása érdekében érintkezésbe lépett “a különböző érdekelt felekkel”.

Oroszország pénteken kivont Grúzia területéről több száz harckocsit, tüzérségi fegyvereket, gyalogosokat, és úgy tekinti, hogy a megtárgyalt tűzszünet feltételeit. Az orosz erők szombaton azonban továbbra is fenntartották az ellenőrzést a nyugat-grúziai kikötőváros, Poti felett, és több megfigyelőponttal rendelkeztek a Grúzia középső részén fekvő Goritól mintegy tíz kilométerre északra.

Grúz rendőrök érkeznek a nyugat-grúziai Goriba (MTI/EPA)

Grúz rendőrök érkeznek a nyugat-grúziai Goriba (MTI/EPA)

Moszkva bejelentette, hogy csapatai továbbra is ellenőrzik Poti városát, amely kívül található azon az ütközőövezeten, amelyben az orosz vezérkar szerint a békefenntartó katonák mozoghatnak Abházia és Dél-Oszétia szakadár területeket védelmezve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik