Nagyvilág

Kalózok rálőttek egy japán teherhajóra

Állig felfegyverzett szomáliai kalózok az Adeni-öbölben szombaton tüzet nyitottak egy japán teherhajóra és megpróbálták a hatalmukba keríteni - közölte a Kuala Lumpur-i székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB).

Noel Choong, a szervezet jelentéstevő osztályának vezetője elmondta, hogy a szombati incidens egy hónap leforgása alatt a hetedik ilyen jellegű támadás kereskedelmi hajók ellen a térségben.

A teherhajó, amely egy japán hajógyár birtokában van, Szingapúrból tartott a Közép-Keletre, amikor a kalózok két bárkáról rájuk támadtak. A kalózok rálőttek a hajóra, úgy próbálták megállítani, az azonban nagyobb sebességre kapcsolt, és manőverezve sikerült leráznia a kalózokat. Az incidensben a húsztagú legénység közül senki sem sebesült meg.

“Kérjük az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, főként a tengeri nagyhatalmakat, intézkedjenek gyorsan, a kalózok továbbra is pusztítanak” – mondta Choong.

A szomáliai és a nigériai partok a kalózok által leginkább fenyegetett területek. Az IMB adatai szerint április és június között a kalózok 24 támadást hajtottak végre a szomáliai és 18-at a nigériai partoknál. Ezen a héten kedden egy pálmaolajat szállító malajziai hajó került kalózok kezére a szomáliai partok közelében, csütörtökön pedig egy német, egy iráni és egy japán teherhajó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik