Nagyvilág

Biden szenátor lesz Obama alelnökjelöltje

Nem hivatalos közlés szerint Joseph Biden delaware-i szenátort választotta ki alelnökjelöltjéül Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje. Egy a saját nevének elhallgatását kérő demokrata párti tisztségviselő fedte fel az alelnökjelölt nevét az amerikai AP hírügynökségnek.

Obama kampánystábja azt ígérte, hogy (helyi idő szerint) szombaton reggel hivatalosan bejelentik az illinois-i szenátor péntek este meghozott döntését. (Azt már pénteken jelentették az amerikai tömegtájékoztató eszközök, hogy Obama döntött alelnökjelöltjének személyéről, de akkor még nem közölték, hogy kire esett a választása.) Napokon át intenzív találgatások folytak az amerikai sajtóban Obama “párjáról”. Joseph Biden szenátor mellett Tim Kaine virginiai kormányzót és Evan Bayh indianai szenátort hozták szóba bennfentesek.

Biden szenátor – az amerikai kongresszus veterán tagja, a szenátus külügyi bizottságának elnöke – jártas külpolitikai és védelmi kérdésekben, így megfigyelők szerint jól kiegészítheti Obamát, akinek külpolitikai tapasztalatlanságát gyakran emlegeti a republikánus párti kampánystáb. A kiszemelt alelnökjelölt több mint 30 éve tagja a szenátusnak. Korábban betöltötte ott az igazságügyi bizottság elnökének tisztségét is.

Biden ír eredetű, kétkezi dolgozók családjából származik. Ez a családi háttér is kedvezhet Obamának – vélik helyi megfigyelők. A fizikai dolgozók zöme ugyanis rendre Hillary Clinton volt first lady mellett voksolt, amikor még tartott a heves előválasztási küzdelem Clinton és Obama között a Demokrata Párt elnökjelöltjének címéért. Biden alelnökjelöltsége biztosíthatja Obama számára e réteg rokonszenvét.

A Time magazin pénteki értesülése szerint John McCain, a valószínű republikánus elnökjelölt is döntött már “párjáról”. A Time magazin úgy értesült, hogy Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó mellett teszi le voksát. A The New York Times szerint McCain még nem hozott végleges döntést, fontolgatja David Petraeus tábornok (az Irakban harcoló amerikai csapatok főparancsnoka) jelölésének lehetőségét is. Elemzők szerint McCain megvárja saját “párjának” bejelentésével, hogy előbb Obama közölje döntését. A Republikánus Párt a jövő hétfőn kezdődő demokrata párti konvenció utáni héten tartja a maga jelöltállító konvencióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik