Nagyvilág

Hajnalban kivonulnak az oroszok

Az orosz katonák pénteken, helyi idő szerint hat órakor kezdik meg a kivonulást Grúzia területéről - jelentették orosz hivatalos források csütörtök este.

Anatolij
Szergyukov orosz védelmi miniszter közölte, hogy „minden orosz katonai alakulat, amelyet a békefenntartó kontingens mellé vezényeltek a grúz-dél-oszét konfliktus térségébe, a hadsereg főparancsnokának utasítására pénteken helyi idő szerint hat órakor kezdi meg a kivonulást Grúzia területéről Dél-Oszétiába”. Egy napon belül, vagyis péntek folyamán befejeződik minden orosz alakulat kivonása Grúziából – mondta a miniszter.

Az Interfax hírügynökség szerint Szergyukov hozzátette, hogy Grúzia területén már pénteken is csak orosz békefenntartók maradnak, különlegesen felszerelt őrhelyeken. „A biztonsági övezeten belül – amelyet Oroszország által maradéktalanul követett rendezési elvekkel összhangban hoztak létre – csak orosz békefenntartók maradnak, különlegesen felszerelt őrhelyeket a biztonság szavatolásához szükséges létszámban” – mondta Szergyukov.

Péntekre virradóra Mihail Szaakasvili grúz államfő felhívta telefonon George Bush amerikai elnököt, hogy megvitassa vele a grúziai helyzetet. Gordon Johndroe, a Fehér Ház szóvivője szerint Georg Bush azt mondta grúz kollégájának: az Egyesült Államok azt várja Oroszországtól, hogy teljesítse a csapatvisszavonással kapcsolatos megállapodást, és vessen véget grúziai „ostromának”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik