Nagyvilág

Tizenkilencen élték túl a madridi katasztrófát

A madridi nemzetközi légi kikötőben szerdán történt repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak a száma 153-ra emelkedett, és csak 19-en élték túl közvetlen a felszállás után bekövetkezett balesetet - jelentette be Magdalena Alvarez Arza spanyol fejlesztési miniszter.

Az MD-82 típusú gép fedélzetén 172-en tartózkodtak a baleset idején, a spanyol miniszter szerint a sérültek közül egyeseknek válságos az állapota, sokan égési sérüléseket szenvedtek.

A repülőgép-szerencsétlenségnek feltehetően nincs magyar áldozata: a spanyol légitársaság, a Spanair közzétette szerda késő este a lezuhant repülőgép utasainak listáját, de a névsorban nem található magyar névre utaló család- vagy keresztnév – közölte Wirth László, Magyarország madridi nagykövetségének első tanácsosa, miután a külképviselet alkalmazottjai áttekintették a névsort. Wirth szerint a spanyol média hét külföldi utasról adott hírt, de közöttük nincsenek magyarok. A hét külföldi közül négy német, két svéd és egy dán állampolgár volt.

A madridi média arról számolt be, hogy egy spanyol házaspár annak köszönheti életét, hogy lekéste a szerencsétlenül járt légi járatot, három perccel a “kapuzárás” után érkezett a légikikötőbe.

A spanyol Spanair – a SAS leányvállalata – és a német Lufthansa légitársaság közös járata Madridból a Kanári-szigetekre, Las Palmasba tartott. Műszaki problémák miatt – meghibásodott a külső hőmérsékletet mérő műszer – eleve egy órás késéssel, délután három körül induló gép rögtön kényszerleszállást kísérelt meg, valami oknál fogva jobbra fordult, és túlmenve a kifutópályán földnek csapódott.

A túlélők arról számoltak be, hogy a felszállás után a bal hajtómű meggyulladt, s nem sokkal ezután robbanást is hallottak. Mindez mintegy kétszáz méteres magasságban történt, ezután pedig a gép lassan landolni kezdett, majd földnek csapódott. Magdalena Alvarez Arza közölte, hogy a hatóságok kizárják az idegenkezűséget, balesetnek tekintik a szerencsétlenséget.

Emelődaruval szedik össze a spanyol gép roncsait. (fotó:EPA)

Emelődaruval szedik össze a spanyol gép roncsait. (fotó:EPA)

A CNN hírtelevízió által megszólaltatott szakértő egyértelműen műszaki hibára gyanakodott, mivel az időjárási viszonyok tökéletesek voltak a repüléshez. Elmondta, hogy az MD-82-es biztonságos gépnek számít, akkor is tud repülni, ha leáll az egyik hajtóműve, ezért egymagában egy hajtómű meghibásodása nem okozhatott balesetet. Szerinte erősen csökkentette a fedélzeten tartózkodók túlélési esélyét az, hogy a gép tele volt üzemanyaggal, amely a becsapódás után azonnal meggyulladt. Sokan megfulladhattak azok közül, akik túlélték a becsapódást. Egyes túlélők annak köszönhetik az életüket, hogy a becsapódás ereje valósággal kiröpített őket a gépből, egy patakba estek, így nem égtek meg.

A BBC-nek nyilatkozott szemtanúk szerint a gép darabokra tört, és teljesen kiégett. Gyakorlatilag csak a farok része maradt meg viszonylag épen.

A gép adatrögzítő készülékeit megtalálták, a baleset okainak tisztázását a repülési adatok és a pilóták beszélgetésének kielemzésétől remélik. Az amerikai légügyi hatóságok szakértőket küldenek Madridba a baleset körülményeinek kivizsgálására, mivel a repülőgép amerikai gyártmányú volt.
A baleset után lezárták a Barajas repülőteret, de két órával később korlátozott számban már fogadott és indított járatokat a légi kikötő.

Spanyolországban 1985 óta nem volt ilyen súlyos légi baleset. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő megszakítva szabadságát több miniszterével együtt a helyszínre sietett. Zapatero fogadkozott, hogy kormánya mindent megtesz az áldozatok hozzátartozóinak megsegítéséért.
Madridban háromnapos gyászt rendeltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik