Nagyvilág

Sokkos állapotban Spanyolország

Spanyolország sokkos állapotban volt csütörtökön az előző napi repülőgép-szerencsétlenség után, amelyben 153 ember halt meg, és a 19 túlélő közül is négynek igen súlyos az állapota.

Az éppen csak elkezdett vizsgálatok még nem hoztak eredményt, noha a gép adatrögzítőit, a fekete dobozokat megtalálták, és megállapították, hogy használhatóak, bár az egyik megsérült.

Egyes találgatások szerint röviddel a felszállás után meghibásodhatott az egyik hajtómű, darabok szakadtak ki belőle, és megsértették vagy a kormányművet vagy a másik hajtóművet, és emiatt a gép kormányozhatatlanná vált és lezuhant az elért mintegy kétszáz lábnyi, azaz hatvan méteres magasságból.

Alátámasztja ezt az elképzelést a túlélők beszámolója, akik olyan hangot hallottak, mint amikor egy bádogdobozban csörgetnek valamit.

A sérültek között a négy nagyon súlyos eseten kívül hat súlyos van, nyolcat megfigyelés alatt tartanak, egynek pedig kedvező az állapota. Sérüléseik főként égések és törések. Két kisfiú – 6 és 8 éves – és egy 11 éves kislány van köztük.

A halálos áldozatok személyes azonosítása megkezdődött; János Károly spanyol uralkodó és a felesége, Zsófia királyné is elment abba a kongresszusi csarnokba, ahol kiterítették a holttesteket a családtagok számára.

A kormány közölte, hogy 11 országból 18 külföldi van az áldozatok között, de a nemzetiségüket hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra. Nem végleges értesülések szerint franciák, németek, svédek, kolumbiaiak, brazilok és egy-egy bolgár, mauritániai, török, gambiai, olasz és indonéz utas is volt.

Madridban déli 12 órakor öt perces néma megemlékezést tartottak. A madridi Barajas repülőtéren helyreállt a forgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik