Nagyvilág

Remények szertefoszlásáról beszélt a cseh államfő

A "nagy remények kora", amelynek "máig élő üzenete van" - így minősítette az 1968-as prágai tavaszt Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, miután fogadta Robert Fico szlovák kormányfőt, aki csütörtökön egynapos hivatalos látogatást tett Prágában.

Topolánek és Fico abból az alkalomból találkozott, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának hadseregei negyven éve, 1968. augusztus 21-én bevonultak Csehszlovákiába és erővel vetettek véget a korabeli csehszlovákiai liberalizációs folyamatnak.

A megbeszélés után a két politikus megkoszorúzta az 1968-as események egyik áldozatának emlékművét, majd délután a nemzeti múzeumban megnyitják az “1968 …és azután megjöttek a tankok” című kiállítást. Fico nagyon fontosnak minősítette 1968-at, s megjegyezte, hogy ennek az évfordulónak “nagyon erős üzenete” van számára.

Szertefoszlott álmok

“A katonai beavatkozás egy nagy álmot foszlatott szét. Megakasztotta azokat a pozitív változásokat, amelyek akkor a politika, az emberi jogok és a gazdaság területén indultak be” – fejtette ki a szlovák miniszterelnök. A házigazda szerint a 40 év elegendő idő arra, hogy az 1968-as eseményeket már értékelni lehessen. “Az egyik máig érvényes történelmi tapasztalat az, hogy szükség van a cseh-szlovák együttműködésre” – szögezte le Topolánek.

A politikusok megállapodtak: szükség van a Prágában és Pozsonyban működő nemzeti emlékezet intézetek szoros együttműködésére, hogy jobban megvilágítsák a korabeli eseményeket. A találkozó utáni sajtóértekezleten mindkét fél hangsúlyozta, hogy Prága és Pozsony kapcsolatai minden területen meghaladják a szokásos nemzetközi szintet, s jelenleg kiemelt figyelmet fordítanak az energetikai együttműködésre.

Vasúti cargo társaságot alapítanak

Fico megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint kormánya államosítja a külföldi energetikai cégeket, ha azok árpolitikája megkárosítaná a szlovák állampolgárokat. A kormánynak kötelessége megvédeni a szlovák állampolgárokat, s nem engedheti meg, hogy bárki megkárosítsa őket. A nagy külföldi cégek esetleges államosítása ilyen esetben teljes mértékben összhangban lenne a nemzetközi normákkal – állította a szlovák miniszterelnök.

A találkozón a felek véglegesen megállapodtak, hogy egyesítik a cseh és a szlovák vasúti cargo társaságot. “Olyan közös céget kívánunk létrehozni paritásos alapon, amely konkurense lehet a nagy európai vasúti teherszállítóknak” – mutatott rá Fico.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik