Nagyvilág

Kiadható Zentai Károly

A perthi bíróság úgy határozott szerdán, hogy kiadható Magyarországnak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly. Az ausztrál belügyminiszter mondja majd ki a végső szót az ügyben.

A The Australian című ausztrál lap internetes kiadásában azt írja, hogy a bírósági döntés után őrizetbe helyezték a 86 éves Zentai Károlyt, akit Magyarországon azzal vádolnák, hogy 1944-ben többedmagával meggyilkolta az akkor 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

A bírósági meghallgatás után Zentai fia, Gabriel Steiner közölte, hogy édesapja áldozattá vált. Szerinte édesapja ötven évvel ezelőtt kötelezettséget vállalt arra, hogy ausztrál állampolgár lesz, most pedig Ausztráliának kellene kötelezettséget vállalnia iránta. “Apám példás állampolgár volt. Sosem hallgatta el a nevét” – mondta. Zentai fia azt állítja, hogy egy embert már elítéltek a gyilkosság miatt, Nagy Lajos hadnagyot, aki pere idején csalárd módon belekeverte apját az ügybe. Mint mondta: a fogságban lévő magyar katonák kétségbeesetten próbálták menteni életüket, s “mindent apjára borítottak”.

A kiadatásáról Bob Debus ausztrál belügyminiszter mondja ki a végső szót, de Zentai családja korábban közölte, hogy ismét az ausztrál felsőbírósághoz akar fellebbezni, amennyiben a perthi törvényszék döntést hoz a kiadatásról. Zenta ügyvédje közölte, hogy még a nap folyamán óvadék ellenében kérni fogja a vádlott szabadlábra helyezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik