Nagyvilág

Obama kiválasztotta alelnökjelöltjét

Barack Obama demokrata elnökjelölt várhatóan még a héten megnevezi a novemberi választásokon vele együtt induló alelnökjelöltjét.

Obamát fél tucat tanácsadó segítette döntésében, az alelnökjelölt nevét pedig legkorábban szerdán hozzák nyilvánosságra. Obama kérésére a döntés nem kerülhet a nyilvánosság elé egészen addig, amíg a támogatókat nem értesítette a választott alelnökjelölt személyéről – írja a The New York Times című amerikai napilap.

Annyi azonban bizonyos, hogy az utolsó körben hárman maradtak: Evan Bayh Indiana állam szenátora, Tim Kaine, Virginia állam kormányzója és Joseph R. Biden, Deleware szenátora volt versenyben. A demokraták még az utolsó pillanatig lehetségesnek tartották, hogy Obama Hillary Clintont választja majd alelnökjelöltnek, de szakértők szerint a demokrata elnökjelölt számára előnyösebb, ha kevésbé megosztó, kiszámíthatóbb jelölt mellett határoz. Elemzők szerint Obama republikánus riválisát, John McCaint azonban egyre több tanácsadó buzdítja arra, hogy válasszon merészebben alelnökjelöltet.

Obama számára viszonylag kevés idő állt rendelkezésre, a kiválasztási folyamatot ugyanis nem kezdte el egészen Hillary Clinton júniusi visszalépéséig, McCain ezzel szemben már tavasszal a lehetséges republikánus alelnökjelölt személyét fontolgatta.

Obama számára a legnagyobb dilemmát az jelentette, hogy olyan alelnökjelöltet kellene-e választania, aki rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek hiányát neki felróják, ilyen például a külpolitikai tapasztalat hiánya, vagy olyan alelnökjelöltre tegye le a voksát, aki segít neki a változás üzenetének erősítésében és a billegő államok megnyerésében.

Biden, a szenátus Külügyi Bizottságának elnöke Obama viszonylagos külpolitikai tapasztalatlanságát egyensúlyozná ki, Kaine fiatalabb szenátorként a változás üzenetét erősítené, és Bayh-el együtt a demokraták számára kulcsfontosságú államok megnyerésében segítene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik