Nagyvilág

Undorkeltő folyadékkal támad Izrael

A könnygáz és gumilövedék helyett új fegyvert, a görénynek nevezett undorkeltő folyadékot vetett be az izraeli határőrség hétfőn a ciszjordánai Rámalláh közelében fekvő Bilin faluban tüntető palesztinok ellen.

A sárga színű, rothadásszagot árasztó folyadék hatására többen hányni kezdtek, vagy letépték magukról a ruhát. Az anyagot egy vízágyúhoz hasonló járműből spricceltek a ciszjordániai kerítésnél tüntető, köveket dobáló palesztinokra. Az izraeli hadsereg szerint a „görény” hatékonyabb, mint a hagyományos rohamrendőrségi eszközök, a könnygáz vagy a gumilövedék, amely képes súlyosan megsebesíteni az embereket, vagy akár halált okozni.

„Új taktikáról van szó, amellyel sikerül kézben tartani a tömegeket és feloszlatni az erőszakos tüntetéseket” – mondta a görényről Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő, aki szerint az undorkeltő folyadék nem veszélyes. „Ez nem vegyi anyag, csupán erős szagú folyadék. Nem fájdalmas, és nem is okoz fizikai károsodást, még akkor sem, ha a szembe kerül” – mondta a szóvivő, de az anyag összetételét nem ismertette.

Bilinben és Nilinben, a ciszjordániai Rámalláh melletti két faluban hetente tartanak tüntetéseket palesztinbarát izraeliek és külföldiek. A tüntetők közül többen rendszeresen megsebesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik