Nagyvilág

Pusztító vihar tart Florida felé

Kubában csak kisebb károkat okozott a Fay névre keresztelt trópusi vihar, amely a Mexikói-öböl meleg vizei fölött hurrikán fokozatúvá erősödhet, mire eléri Floridát. A vihar a karibi térségen áthaladva több ember halálát okozta.

A legtöbb áldozat Haitin volt, ahol egy zsúfolt autóbuszt sodort el egy megáradt folyó. Az első jelentések rögtön ötven halottról szóltak, de ezt később az ENSZ békefenntartói cáfolták. Szerintük ebben a balesetben csak két fulladásos haláleset történt, bár máshonnan származó holttestet is láttak a folyóban. Jamaicán és a Dominikai Köztársaságban is voltak halottak.

Kuba szigetét a Disznó-öbölnél érte el a ciklon, és Cárdenas városnál távozott, Havannától 165 kilométerre keletre. A kubai hatóságok elővigyázatosságból 30 ezer embert kitelepítettek a vihar útjából. Amíg az előrejelzéseket nem pontosították, a legnagyobb félelem amiatt volt, hogy a szél ledöntheti Havanna óvárosának karbantartás híján eleve rogyadozó öreg épületeit.

Amint újból a tenger fölé ért, a szélörvény sebessége ismét növekedni kezdett, és az előrejelzések szerint egyes fokozatú hurrikán vagy ahhoz nagyon közeli erejű vihar fenyegeti helyi idő szerint hétfőn este Floridát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik