Nagyvilág

Oroszország megkezdte a visszavonulást

Oroszország hétfőn megkezdte a grúz-oszét válságövezetbe vezényelt katonai alakulatainak visszavonását - jelentette be az orosz vezérkari főnök helyettese. A csapatok visszavonásáról és nem kivonásáról van szó - hangsúlyozta.

Anatolij Nogovicin vezérezredes az érintett csapatok létszámáról nem közölt adatokat, s nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy katonáikat nem kivonják, hanem visszavonják. Az orosz tábornok hangsúlyozta, hogy a Nicolas Sarkozy francia elnök közvetítésével létrehozott tűzszüneti megállapodásban éppen ez utóbbi kifejezés szerepelt, a kettő közötti különbség pedig – szerinte – érthető.

A RIA-Novosztyi hírügynökség internetes oldalán közölt helyszíni beszámolója szerint orosz harcjárművek kisebb – ötös-tízes – csoportokban kezdték elhagyni a hivatalosan Grúziához tartozó, szakadár Dél-Oszétia fővárosát, Chinvalit az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétia fővárosa, Vlagyikavkaz irányába. A hírügynökség szerint Osza légvédelmi (rakéta)komplexumok is az orosz határ felé tartanak.

Még nem haza mennek (MTI)

Még nem haza mennek (MTI)

Nogovicin egyúttal azzal vádolta a grúz fegyveres erőket, hogy provokációra készülnek a konfliktusövezetben állomásozó orosz katonák ellen. A vezérezredes szerint Moszkvának bizonyítékai vannak arra nézve, hogy a grúzok megpróbálták felrobbantani a Roki alagutat, amely az orosz haderő fő grúziai felvonulási útvonalán fekszik.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő vasárnap francia kollégájával folytatott telefonbeszélgetésben ígérte meg, hogy Moszkva hétfőn déltájban megkezdi csapatai visszavonását. Nicolas Sarkozy előtte “súlyos következményeket” helyezett kilátásba az EU-orosz viszonyban, amennyiben Moszkva nem hajtja végre gyorsan és átfogóan a grúz-orosz tűzszüneti egyezményben foglaltakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik