Nagyvilág

Grúzián tartja szemét az USA

Az orosz erőknek azonnal ki kell vonulniuk Grúziából - ismételte meg hétfőn a Fehér Ház, amely ígérete szerint szoros figyelemmel követi az események alakulását a harcok helyszínén.

„Az oroszok azt mondták, hogy a kivonulásuk ma délben kezdődik. Ez olyan dolog, amit azonnal végre kell hajtani. Szoros figyelemmel követjük az orosz tetteket, hogy megerősítést kapjunk” – mondta Gordon Johndroe szóvivő. Washington utánanéz Tbiliszi azon vádjainak, hogy az orosz erők „etnikai tisztogatást” hajtottak végre a konfliktus övezetében – tette hozzá.

Anatolij Nogovicin vezérezredes, az orosz vezérkari főnök helyettese hétfőn közölte: Dmitrij Medvegyev elnök ígéretének megfelelően Oroszország megkezdte a válságövezetbe vezényelt katonai alakulatainak visszavonását Dél-Oszétia területe felé. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy katonáikat nem kivonják, hanem visszavonják. Nogovicin azzal vádolta a grúz fegyveres erőket, hogy provokációra készülnek a konfliktusövezetben állomásozó orosz csapatok ellen.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azonban úgy nyilatkozott: nincs jele annak, hogy az orosz erők megkezdték volna a kivonulást. Grúzia állítása szerint az orosz csapatok éppenséggel megerősítik jelenlétüket. Amerikai hírügynökségi források szerint sincs jele az orosz csapatkivonásnak, nem kezdődött el a kivonulás például Goriból, Grúzia egyik kulcsfontosságú városából.

Nyugati tudósítók szerint az orosz csapatok megszilárdították helyzetüket, és az egyetlen látható orosz csapatmozgás Oroszország felől a grúz főváros, Tbiliszi irányába történt: négy orosz csapatszállító harcjármű gördült be hétfőn délután Goriból a Tbiliszi irányába eső Igoeti városába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik