Nagyvilág

Gátszakadás a Grand Canyonnál

Több mint négyszáz embert, egy helyi indián falu lakóit és kempingezőket kellett kimenekíteni az amerikai Grand Canyon közelében, ahol vasárnap a heves esőzések miatt átszakadt egy kisebb földgát.

Az arizonai nemzeti gárda öt helikoptere szállította el a nehezen megközelíthető térségből az ott rekedteket, miután a víz elárasztotta a kanyon alsó részén fekvő Supai indián falut. Az áradás több utat és gyaloghidat elmosott, fákat csavart ki. Az indián rezervátum lakói és a közelben kempingezők közül senki nem tűnt el, sérülés sem történt.

Négyszáz embert mentettek ki (MTI)

Négyszáz embert mentettek ki (MTI)

Supai falucska Grand Canyon Village településtől 75 mérföldre nyugatra található, a Havasupai törzs mintegy 400 tagja lakja. Supai a földön csak lóháton vagy gyalog elérhető egy 8 mérföldes ösvényen keresztül. A Supaitól 20 mérföldre húzódó Redlands gát szerkezetét a péntek óta lehullott, helyenként 20 centiméteres eső gyengítette meg, kiáradt a Havasu patak, amely a Colorado folyót táplálja.

Egy 2001-es hasonló áradás Supai közelében elragadott egy 2 éves fiút és szüleit, akik a térségben túráztak. A néhol csaknem 2 kilométer mély Grand Canyon az egyik legnépszerűbb turistacélpont az Egyesült Államokban, évente 5 millióan kíváncsiak a látványosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik