Nagyvilág

Függetlenség napja a terror árnyékában

Az afgán hatóságok szigorították a biztonsági intézkedéseket a hétfőn Kabulban tartott függetlenség napi ünnepségekre. A koalíciós erők parancsnoka szerint civil, kormányzati és katonai célpontok ellen is támadást terveznek a terroristák.

Az első terrorakciót már végre is hajtották, amikor egy öngyilkos merénylő kocsijával egy amerikai katonai bázis ellenőrző kapujának hajtott, és felrobbantotta magát – tájékoztat a BBC honlapján. Kilenc afgán civil halt meg, tizenhárman pedig megsérültek a kelet-afganisztáni Khost tartományban történt robbanásban. Másik két öngyilkos akciót megelőztek az afgán rendőrök, amikor lelőtték a merénylőket, mielőtt azok beindíthatták volna a robbanószerkezetet.

Az afgán belügyminisztérium közlése szerint több mint 7000 afgán rendőr járőrözik a városban, az ellenőrzőpontokon pedig minden egyes áthaladó járművet ellenőriznek – tudósít a CNN. A koalíciós parancsnok figyelmeztette a lakosságot a várható veszélyekre, melyekről hiteles forrásokból értesült. „A jelentések szerint Afganisztán ellenségei támadást terveznek civilek, valamint kormányzati és katonai célpontok ellen” – áll a parancsnok közleményében.

Az afgán elnök beszédét lemondták, az ENSZ-tisztviselők pedig otthon dolgoznak az ünnepségek alatt.

Vasárnap több tucat tálib harcos esett el, miután megpróbáltak csapdába cserkészni egy a NATO-nak utánpótlást szállító konvojt. A támadás során négy biztonsági ember is meghalt Zabul tartományban – jelentette be Gulab Shah Alikhali, a tartomány kormányzója. A terroristák halottainak számát ő 32-re tette. Hétfőn 89 éve, hogy Afganisztán elnyerte függetlenségét. Korábban Nagy-Britannia gyarmata volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik