Nagyvilág

Fico a jogot használja bunkósbotként

A szlovák kormányfő nem lát esélyt arra, hogy elismerje Koszovót. Szlovákiának nincs hadserege, atombombája, ezért csak a nemzetközi jogot használhatja bunkósbotnak – fogalmazott Robert Fico. Slota ismét Orbánnal és a magyarokkal riogat.

Az önálló Koszovó létrejöttével súlyosan sérültek a nemzetközi jogi normák – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő. Szlovákia kis ország, s mint ilyen nincs egyéb harci eszköze, mint a nemzetközi jog. „Nincsenek vadászgépeink, nincs atombombánk, hogy a világban azt tegyük, amit akarunk, mint ahogy azt más országok teszik. A vitákban egyedül a nemzetközi jog rendelkezéseit alkalmazhatjuk bunkósbotként. Meggyőződésünk, hogy Koszovó önállósításával megszegték a nemzetközi jogi rendelkezéseket. Ez az álláspontunk, és semmi okunk arra, hogy módosítsuk” – fogalmazott Fico.

Ezzel együtt Pozsony továbbra is követi a koszovói fejleményeket, s „ha a jövőben majd töredékeiben megvalósulnának az önálló állam kívánalmainak jegyei, és a nemzetközi jog valamennyi feltétele is teljesülne, akkor beszélhetünk róla. A magunk részéről azonban Koszovó addig lezárt kérdésnek tekintendő” – nyomatékosította. Fico a koszovói útlevél szlovákiai elismerését újfent elvetette, hiszen az útlevél bizonyos értelemben egy önálló ország létezését feltételezi.

Elemzők emlékeztetnek, hogy Szlovákia már a kezdetekkor ellenezte a balkáni tartomány önállósítását. A Magyar Koalíció Pártján (MKP) kívül a szlovák kormánypártok és ellenzékiek szinte egybecsengő indoklása úgy hangzott, hogy Koszovó elismerésével olyan európai precedens jönne létre, amelynek láttán „a magyarok vérszemet kapnának”.

Fico koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota közben újra a „magyar veszedelemmel riogat”. Legutóbb vasárnap figyelmeztetett: Magyarországon várhatóan Orbán Viktor alakítja meg a következő kormányt, s ha így lesz, akkor „Dél-Szlovákia második Koszovóvá válhat”. Slota szerint ezt elkerülendő nem lenne haszontalan, ha a szlovák

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik