Nagyvilág

Chavez az oroszokat biztatja

Franciaország ET-üléssel fenyegeti Oroszországot, ha nem vonja ki csapatait Grúziából. A venezuelai elnök viszont kifejtette: Moszkva mellett áll.

Franciaország az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását fogja kezdeményezni, amennyiben Oroszország haladéktalanul nem vonja ki csapatait Grúziából – figyelmeztetett Nicolas Sarkozy francia elnök a Le Figarónak adott interjújában.

„A csapatok visszavonását haladéktalanul végre kell hajtani” – írja cikkében a francia elnök, aki közli, hogy számára ez a kérdés nem képezheti vita tárgyát.

Minden orosz egységnek ki kell vonulnia

A csapatvisszavonásnak vonatkoznia kell minden orosz egységre, amely augusztus 7-e óta hatolt bel Grúzia területére. „Ha a tűzszüneti megállapodás e pontja nem lesz gyorsan és maradéktalanul végrehajtva, akkor összehívom az Európai Tanács rendkívüli ülését, hogy döntsön a következményekről” – írja Sarkozy.

Az Európai Tanács az EU-tagországok vezetőiből és az Európai Bizottság elnökéből áll. Közvetlenül a dél-oszétiai konfliktus kirobbanása után Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is azzal a kéréssel fordult az unió francia elnökségéhez, hogy sürgősséggel hívja össze az Európai Tanács rendkívüli ülését Grúzia ügyében.

A francia elnök vasárnap Dmitrij Medvegyevvel orosz kollégájával folytatott telefonbeszélgetésben „súlyos következményeket” helyezett kilátásba az EU-orosz viszonyban, amennyiben Moszkva nem hajtja végre gyorsan és átfogóan a grúz-orosz tűzszüneti egyezményben foglaltakat. Az orosz államfő válaszában jelezte: Moszkva hétfőn dél tájban megkezdi a csapatkivonást.

Sarkozy az uniós kapcsolatokért aggódik

Nicolas Sarkozy a Le Figaróban megjelent cikkében azt írja: meg kell vizsgálni, hogy egyedi eset-e Oroszország „brutális és mértéktelen” válasszá fajuló behatolása a szomszédos Grúziába, vagy pedig előhírnöke egy újfajta bekeményítésnek a szomszédos országok és az egészében a nemzetközi közösség irányában, aminek – írja Sarkozy – feltétlenül következményei lesznek az uniós-orosz kapcsolatokra nézve.

A dél-oszétiai válsággal kapcsolatosan hallatta a hangját Hugo Chavez venezuelai elnök is. Az amerikaellenességéről ismert baloldali politikus szokásos heti tévéműsorában Washington bábjának nevezte a grúz elnököt. Közölte, hogy országa Moszkva mellett áll, és helyesli Oroszország grúziai hadműveleteit. Chavez Washingtont vádolta a kaukázusi konfliktus kirobbantásáért, szerinte ugyanis az Egyesült Államok arra törekszik, hogy csökkentse Moszkva befolyását a térségben.

Még száz embert küld a ebesz

Hétfőn Bécsben összeül az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) állandó tanácsa, hogy döntsön száz újabb megfigyelő Grúziába küldéséről. Az ülést összehívó Alexander Stubb finn külügyminiszter szerint „a hét elejétől” megkezdődik az EBESZ katonai megfigyelőegységének a kaukázusi válságövezetben való bevetése. Jelenleg az EBESZ képviseletében mintegy 200 megfigyelő tartózkodik már a helyszínen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik