Nagyvilág

Török gépek bombázták Irakot

Török harci repülőgépek támadták kurd lázadók egyik rejtekhelyét vasárnapra virradó éjszaka Irak északi részén - közölte a török hadsereg.

A légitámadás célpontja egy barlang volt Avasin-Basyan térségében, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak egy nagyobb csoportja bújt meg, és Törökország elleni támadásra készülődött. A hadsereg esetleges áldozatokról nem adott hírt, csak annyit közölt, hogy a hadművelet sikerrel járt, és a török gépek már vissza is tértek bázisaikra.

Tavaly december óta a török hadsereg számos műveletet indított a PKK észak-iraki állásai ellen: a légitámadások mellett a török katonák februárban egyhetes szárazföldi akciót is végrehajtottak a térségben, ahol Ankara szerint több mint kétezer kurd felkelő rejtőzködik.

A Törökországban betiltott PKK tagjai Szaddám Huszein uralmának megdöntése után építették ki ismét állásaikat Irakban, ahol elsősorban a Kandil-hegységben szervezték meg bázisaikat. A felkelők rendszeresen intéznek támadásokat dél-anatóliai rendőrségi vagy katonai állások, illetve járőrök ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik