Nagyvilág

Sarkozy „súlyos következményekkel” fenyegeti Moszkvát

A francia elnök „súlyos következményeket” helyezett kilátásba az EU-orosz viszonyban, amennyiben Moszkva nem hajtja végre gyorsan és átfogóan a grúz-orosz tűzszüneti egyezményben foglaltakat.

Nicolas Sarkozy ezt vasárnap közölte az orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel folytatott telefonbeszélgetésben. Az orosz államfő válaszában jelezte: Moszkva hétfőn dél tájban megkezdi a csapatkivonást. Sarkozy, az EU soros elnöki tisztét ellátó Franciaország államfője hangoztatta, hogy a hatpontos tűzszüneti egyezményt, amelyet éppen Medvegyevvel együtt dolgozott ki, már az összes érdekelt fél aláírta. Így annak értelmében haladéktalanul ki kell vonulnia mindazoknak az orosz csapatoknak Grúziából, amelyek augusztus 7. óta nyomultak be a válságövezetbe.

A két elnök megegyezett abban, hogy a térségbe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit küldik. Abban is megállapodtak, hogy naponta telefonon egyeztetnek a fegyvernyugvási egyezmény megvalósításának a menetéről. A Sarkozy kezdeményezésre létrejött orosz-grúz tűzszüneti megállapodás értelmében a grúz csapatok visszavonulnak támaszpontjaikra, miközben az orosz erők is visszatérnek a konfliktus kezdete, vagyis az augusztus 7-e előtt elfoglalt körleteikbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik