Nagyvilág

Kivonulnak az oroszok Grúziából?

A fronton harcoló csapatok parancsnoka szerint megkezdődött az orosz csapatok kivonása Grúziából. A védelmi minisztérium először megerősítette, hogy részleges csapatkivonásba kezdtek, majd cáfolta, hogy kivonulnának a kaukázusi országból.

Az orosz csapatok megkezdték a kivonulást Grúziából – közölte a frontvonalon bevetett katonák parancsnoka. A menetoszlopok Dmitrij Medvegyev elnök utasítása nyomán Chinvaliból elindultak Oroszország felé. Mivel sok katonáról van szó, a kivonulás nem fog rövid időn belül befejeződni. Közölte Vjacseszlav Boriszov vezérőrnagy a déloszét határhoz közeli Gori közelében a brit hírügynökség tudósítójával.

Kivonulnak az oroszok Grúziából? 1

Az orosz védelmi minisztérium cáfolta, hogy megkezdődött volna az orosz csapatok kivonása Dél-Oszétiából. Az 58. hadsereghez tartozó egységek kivonásának részletein most dolgoznak, s kivonásukról a helyzet stabilizálódásának függvényében döntenek majd – mondta a minisztérium szóvivője az Interfax hírügynökségnek. Korábban szintén a minisztériumban azt állították, hogy megkezdődött a részleges csapatkivonás.

A magas rangú illetékes úgy fogalmazott, hogy az orosz csapatok „részleges kivonása” történik a grúz-déloszét válságövezetből. Azokat az alegységeket vonják ki, amelyeknek jelenlétére Dél-Oszétiában már nincs szükség, így például visszatérnek oroszországi támaszpontjaikra a mélységi felderítő alakulatok.

Csak átcsoportosítanak

Grúz források szerint azonban az oroszok csak erőiket csoportosítják át. Szemtanúk megjegyezték azt is, hogy Gori környékén az orosz katonák száma láthatóan csökkent. A grúz belügyminisztérium szerint az orosz egységek nem távoztak Goriból, pusztán átcsoportosítás történt. Az ország nyugati – Abháziához közel eső – részén pedig továbbra is őrzik pozícióikat az orosz katonák Szenakiban és Zugdidiben.

Dél-Oszétiában (és Abháziában) eredetileg gyengén felfegyverzett, a Független Államok Közösségének színeiben fellépő orosz békefenntartók tartózkodtak az 1992-ben megvívott grúz-dél-oszét háború nyomán kötött dagomiszi megállapodás értelmében. A dokumentum Közös Ellenőrző Bizottság létrehozását és békefenntartó missziót irányzott elő.

Addig maradnak, amíg “kell”

A grúz hadsereg Dél-Oszétia elleni augusztus 8-án indított támadására, a grúz nehézfegyverzet és páncélosok hajnali bevonulására válaszul Moszkva elindította az Észak-Kaukázusban állomásozó 58. hadsereg egységeit Dél-Oszétiába, az indoklás szerint a dél-oszétiai lakosság és az orosz békefenntartók védelmére. Az expedíció visszaverte a grúz támadókat, és behatolt Grúziának a szakadár Dél-Oszétia határain túli területeire.

Az utóbbi napokban a kivonásról elhangzott orosz nyilatkozatok látszólag nem voltak teljesen egyértelműek azt illetően, hogy amikor kivonásról beszélnek, az 58. hadseregnek a konfliktus kezdetén Dél-Oszétiába küldött egységeiről, vagy a jogosan ott tartózkodó orosz békefenntartókról van-e szó. Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentései azonban azt jelzik: Moszkvának elvben szándékában áll kivonni a Dél-Oszétiába küldött harci egységeket – amelyeknek jelenlétét élesen bírálják nyugati politikusok -, de a határidőt firtató kérdésekre Lavrov annyit válaszolt: „A kivonás annyi időt vesz igénybe, amennyire szükség van”.

Kedden reagál a NATO

Medvegyev elnök, majd Lavrov azt is kijelentette: az orosz békefenntartók Dél-Oszétiában (és Abháziában) maradnak. A külügyminiszter azt is hozzátette: létszámuknak nem szab felső határt a dagomiszi megállapodás.

A NATO tagállamok külügyminiszterei kedden Oroszország részvétele nélkül tart tanácskozást a grúz helyzetről. Az amerikai NATO-nagykövet egy hét végi nyilatkozatban úgy vélte, ez várhatóan a szövetség és Oroszország viszonyában is változást jelent, mégpedig minimálisan a hidegháború vége óta kidolgozott együttműködési formák felülvizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik