Nagyvilág

Amerikai kémközpont épül Macedóniában?

A legnagyobb titoktartás közepette épül Macedóniában az új amerikai nagykövetség: az épületegyüttesről az a hír járja, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) regionális központja lesz – írja a Der Spiegel című német hetilap.

A hírek szerint a komplexum ezen kívül a koszovói, bulgáriai és romániai amerikai katonai támaszpontok logisztikai központjaként fog funkcionálni. Tény, hogy a kétmilliós országban 11 hektáros területen százmillió dolláros költségvetéssel épülő – széles biztonsági övezettel körülvett – épületegyüttes lesz a legnagyobb amerikai diplomáciai képviselet az egész Balkánon.

A macedón sajtó tudni véli, hogy az épület legalább tíz emelet mélyen le fog nyúlni a föld alá. Az építkezésre az amerikai Brown and Root cégen kívül csak annak a Grant nevű macedóniai vállalatnak van bejárása, amely a 80-as években közreműködött Szaddám Huszein néhai iraki diktátor föld alatti bunkereinek a megépítésében. Öt évvel ezelőtt, az Irak elleni amerikai invázió előtt a cég Washington rendelkezésére bocsátotta a tervrajzokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik