Nagyvilág

Már Lengyelországra is haragszik az orosz medve

Donald Tusk lengyel kormányfő bejelentette csütörtökön, hogy megszületett a megállapodás az amerikai hadászati rakétapajzs egy részének Lengyelországba telepítéséről. Moszkva tiltakozik, a külügyminiszter lemondta lengyelországi látogatását, nőhet a feszültség Oroszország és az USA között.

“Megállapodásra jutottunk az Egyesült Államokkal a pajzsról… Legfontosabb kérésünket, a Patriotok jelenlétét (amelyek kifejezetten Lengyelország védelmét szolgálnák) elfogadták az amerikaiak” – mondta a miniszterelnök a televízióban.

A felek képviselői az esti órákban parafálták az egyezményt. Lengyel részéről Adrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, amerikai részről John Rood küldöttségvezető helyezte el kézjegyét a dokumentumon. A megállapodást még jóvá kell hagynia a lengyel parlamentnek is.

Amerikai védőszárnyak

Korábban nyilatkozó források azt mondták, hogy az Egyesült Államok fokozott katonai együttműködést ígért Varsónak a fegyverek befogadásáért. A megállapodás része lesz egy amerikai nyilatkozat, amely szerint az Egyesül Államok katonai téren együttműködik Lengyelországgal, ha fenyegetés éri harmadik ország részéről. Washington azt a lengyel kérést is elfogadta, hogy bizonyos számú, Patriot típusú légtérvédelmi rendszert küldjön Lengyelországba.

Az Egyesült Államok 2012-ig tíz elfogó rakétát telepít Lengyelországba, amelyek képesek lelőni nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat is. A rendszert egy óriási, Csehországban felépülő radar egészíti ki. Prága július 8-án írta alá erről a szerződést.

Moszkva fenyegetésnek érzi

Az amerikai terv Moszkva élénk tiltakozását váltotta ki, amely ellene irányuló fenyegetésnek tekinti az elfogó rakétákat. A lengyel-amerikai szerződés közel két évi kemény tárgyalás eredménye, és nem független a Grúzia körül kialakult nemzetközi feszültségtől. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy “a nemzetközi feszültség növekedése erősítette Varsó tárgyalási pozícióját”, mivel rámutatott, hogy “a biztonsági garanciák még fontosabbak, mint eddig”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta szeptemberre beütemezett varsói látogatását – jelentette be Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter röviddel azután, hogy csütörtökön este aláírták a megállapodást az amerikai hadászati rakétapajzs egy részének Lengyelországba telepítéséről.

Moszkvában ugyanakkor a parlament külügyi bizottságának az elnöke adott nyilatkozatot arról, hogy ezután “valóban növekedni fog a feszültség” Oroszország és az Egyesült Államok között. A telepítés Oroszországot veszi célba – állította Konsztantyin Koszacsov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik