Nagyvilág

Berlusconi szerint nincs fasizmus Olaszországban

Silvio Berlusconi olasz jobbközép kormánya dühödten visszautasította egy népszerű katolikus hetilap állítását, amely szerint Itáliában újjászületőben van a fasizmus.

A Famiglia Cristiana című magazin élesen bírálta a Berlusconi-kormány bűnözés elleni intézkedéscsomagját. A kabinet által “kato-kommunistának” nevezett orgánum friss számának vezércikke szerint az olasz nagyvárosok peremén gomba módra szaporodó, hevenyészve összetákolt táborok miatt hozott intézkedések a legszegényebb rétegek ellen irányulnak.

Az olasz magazin írása azzal a megjegyzéssel ér véget: “reméljük, alaptalan az a feltételezés, hogy álruhában ismét felüti a fejét hazánkban a fasizmus”.

Gyakran bélyegzik fasisztáknak

Az olasz jobbközépet gyakran bélyegzi fasisztának az ellenzék és olyan értelmiségiek, mint Dario Fo Nobel-díjas író. Ennek oka részben az, hogy soraiban megtalálhatók a bűnbánatot nem tanúsító egykori fasiszták, részben pedig az illegális bevándorlókkal és a bűnözéssel szemben képviselt álláspontja.

A katolikus hetilap véleményétől elhatárolódott a Vatikán. Federico Lombardi atya, a pápa szóvivője leszögezte: ezeket a nézeteket sem a Szentszék, sem az olasz püspöki kar nem osztja.

A kiadó megvédte a lapot

A Famiglia Cristianát templomokban és újságos standokon egyaránt árulják. Hetente mintegy 600 ezer példány fogy el belőle.

Berlusconi pártjának alsóházi frakcióvezetője azzal fenyegetőzött, hogy pert indít a lap ellen az ominózus vezércikk miatt. A családügyi minisztérium államtitkára pedig így kontrázott: “ma az egyetlen fasiszta megnyilvánulást Olaszországban a Famiglia Cristiana brutális hangvétele jelenti”.

A magazin kiadójának igazgatója védelmébe vette az írást, hangsúlyozva: a hetilapnak nincs oka úgy érezni, hogy a Vatikán megdorgálta, mivel “soha nem álmodtunk arról, hogy a Szentszék hivatalos orgánuma vagyunk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik