Nagyvilág

Abházia is támadásba lendült

Az orosz katonák Dél-Oszétiában kizárólag a béke helyreállításán, a helyzet normalizálásán, az agresszió megismétlődésének megakadályozásán fáradoznak a külügyminiszter szerint. Közben az abházok is támadásba lendültek.

A grúziai szakadár terület, Abházia fegyveres erői keddre virradóra támadást intéztek a grúz erők ellen, hogy kiszorítsák őket a Kodori-szorosból – jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

Az abház fegyveres erők később közölték: bekerítették a szorosban a grúz erőket, akik azonban továbbra is lövik őket.
Az abház védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az offenzíva éjfélkor kezdődött, és 250 katona vesz részt benne.

Mozgósítás Abháziában

Szergej Samba, a senki által el nem ismert Abházia külügyminisztere arra emlékeztetett, hogy az abház légierők és a tüzérség az elmúlt két napban a Kodori-szoros felső részén katonai objektumokra mért csapásokat. A keddi napon a támadásban reguláris osztagok, valamint az abháziai fegyveres erők tartalékosai vettek részt.

Szergej Bagaps abház elnök vasárnap részleges mozgósítást rendelt el Abházia egész területén, a terület keleti részében pedig kihirdette a hadiállapotot.

Samba közölte, hogy kedd reggel lezárult a határidő, ameddig a grúz fél önkéntes alapon elhagyhatta volna a szorost.
Samba szavai szerint a Kodori-szoros Abházia része, s „minden szükséges intézkedést meghozunk annak érdekében, hogy az abház fennhatóság ezen a területen is érvényre jusson”.

Az oroszok a békéért harcolnak?

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter finn kollégájával, Alexander Stubbbal találkozva hangsúlyozta: Moszkva érti Finnországnak és számos más államnak a dél-osztiai helyzettel kapcsolatban kifejtett aggodalmait. Hozzátette: elismeréssel adózik Stubbnak, hogy Grúziába, majd Moszkvába utazott, hogy objektív képet kapjon, és felmérje, miként segíthet a nemzetközi közösség abban, hogy a helyzet visszatérjen a normális kerékvágásba, és ne kerülhessen sor újabb agresszív cselekményekre.

Korábban arról volt szó, hogy Lavrov és Stubb mellett a találkozón részt vesz Bernard Kouchner is, de Stubb tájékoztatása szerint a francia külügyminiszter a megbeszélés időpontjában éppen Nicolas Sarkozy francia elnököt várta a moszkvai repülőtéren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik