Nagyvilág

Az oroszok megfenyegették Lengyelországot is

Oroszország rigai nagykövete figyelmeztette hétfőn Lengyelországot és a három balti államot, hogy "megfizetnek" azokért az éles bírálatokért, amelyekkel Oroszországot illették Grúziával támadt konfliktusában - jelentette a BNS balti hírügynökség. A brit kormányfő szerint igazolhatatlan az orosz agresszió.

“Nem ajánlatos az elhamarkodottság ilyen komoly témákban, mert súlyos hibákat lehet elkövetni, amelyek árát azután sokáig kell fizetni” – idézte Alekszandr Vesnyakov nagykövet szavait a BPS. A francia hírügynökség kérdésére a rigai orosz képviselet szóvivője megerősítette a diplomata szavait, de megjegyzést nem fűzött hozzájuk.

A négy államfő – Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia elnöke – szombaton igen kemény hangú nyilatkozatot tett közzé, felszólítva az Európai Uniót és a NATO-t, hogy szálljanak szembe Oroszország “imperialista politikájával”.

Gordon Brown brit kormányfő mindeközben nyilatkozatot adott ki. Szerinte igazolhatatlan Oroszország katonai fellépése Grúziában, és veszélybe sodorja az egész térség stabilitását.

Az orosz akció emberi katasztrófát is okozhat – tette hozzá. A brit miniszterelnök a harcok haladéktalan leállítására és minden katonai erő kivonására szólított fel Dél-Oszétiából.

A grúz kormány tűzszünetet javasolt; felszólítom az oroszokat, hogy halogatás nélkül tegyék ugyanezt! A konfliktus gyors lezárásáért az orosz kormányra hárul a felelősség – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik