Nagyvilág

Körözik a volt thaiföldi miniszterelnököt

Letartóztatási parancsot adtak ki hétfőn Thaiföldön Thakszin Sinavatra volt kormányfő és felesége ellen, miután nem jelentek meg a bangkoki legfelsőbb bíróság idézésére, s úgy döntöttek, nem térnek haza, hogy szembenézzenek a korrupciós vádakkal.

“Feleségem és én Angliában maradunk” – írta a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában az 59 éves, nagy hatalmú üzletember, aki 2001 és 2006 között volt a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke. – Ami a családommal, a hozzám közel állókkal és velem történt, arra irányuló erőfeszítések következménye, hogy eltávolítsanak a politikából.”

Thakszin és neje pénteken részt vett a pekingi olimpia megnyitóján, majd visszautaztak Angliába, ahova a 2006. szeptemberi, királypárti főtisztek által végrehajtott thaiföldi puccs miatt menekültek. A puccs idején a kormányfő New Yorkban tartózkodott az ENSZ közgyűlésén, s onnan már nem haza, hanem Nagy-Britanniába utazott, ahol háza van. Tavaly megvásárolta a Manchester City első ligás futballcsapatot.

Később visszatért Thaiföldre, de ott tucatnyi vizsgálat és per indult ellene csalás, hatalommal való visszaélés és korrupció vádjával.

Feleségét, Podzsavan Sinavatrát július 31-én háromévi börtönre ítélte adócsalás címén egy bangkoki bíróság. Ez volt az első ítélet Thakszin egyik családtagja ellen a puccs óta. Ugyancsak ebben az ügyben elítélték az asszony féltestvérét, ő szintén három évet kapott, valamint titkárnőjét is, ez utóbbi büntetése két év börtön lett. A fellebbezésig valamennyiüket óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A volt kormányfő feleségének 150 ezer dollárt kellett letennie.

A volt kormányfő mindig is ártatlanságát hangoztatta, s állítja, hogy politikai bosszú áldozata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik