Nagyvilág

Az EU oldaná meg a grúziai válságot?

Az Európai Uniónak kellene békefenntartó erőket küldeni a Kaukázus válság sújtotta térségébe egy kelet-európai országok által kezdeményezett rendezési terv értelmében - mondta hétfőn a lengyel elnöki hivatal helyettes vezetője.

“Az orosz békefenntartókban nem lehetne megbízni” – jelentette ki Piotr Kownacki Varsóban, hozzátéve, hogy az európai katonák telepítésének előfeltétele a tűzszünet lenne a szakadár Dél-Oszétia és Abházia területén. Kownacki elmondta, hogy Lengyelország egész biztosan hajlandó lenne részt venni egy ilyen európai békefenntartó misszióban.

Lech Kaczynski lengyel elnök vasárnap nyújtott be rendezési tervet a grúziai válság megoldására Nicolas Sarkozynek, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfőjének. A terv kidolgozásában Lengyelország, a három balti állam és Ukrajna vett részt – közölte a lengyel elnöki hivatal.

A terv felszólít az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére és a béketárgyalások megkezdésére – közölte Mariusz Handzlik, a lengyel elnöki hivatal külügyi osztályának vezetője. A terv előirányozza a nemzetközi szervezetek, így az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közreműködését, továbbá humanitárius intézkedéscsomagot tartalmaz a polgári lakosság részére.

Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország államfői közös nyilatkozatban ítélték el szombaton az orosz fegyveres erők fellépését “a szuverén és független grúz állam ellen”, és felszólították a NATO-t és az Európai Uniót, hogy “megfelelően reagáljanak”, szálljanak szembe “az imperialista és revizionista politika terjedésével Európa keleti részében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik