Nagyvilág

A békét támogatjuk az orosz-grúz háborúban

A magyar kormány a béke pártján áll és a tárgyalásos megoldást szorgalmazza a kaukázusi konfliktusban - közölte a kormányszóvivő. Hozzátette: a kormány folyamatosan egyeztet az Európai Unióval, nincs eltérő álláspontja.

Napokig tartó tűzpárbaj után Grúzia múlt pénteken indított katonai támadást az országtól elszakadt Dél-Oszétia ellen, azután hogy a tbiliszi kormány úgy döntött, „helyreállítja az alkotmányos rendet” a területen. Válaszul Oroszország bombázta Grúziát. A harcok – amelyekbe azóta Abházia is bekapcsolódott – azóta is zajlanak.

A harcoknak a különböző források szerint több mint ezer halottja van.

Az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és a NATO is a dél-oszétiai harcok azonnali leállítására szólított fel.

Dél-Oszétia (északon) és Abházia (nyugaton) egyaránt a Szovjetunió szétesése után, az 1990-es évek elején megvívott véres háborúban szakadt el Grúziától, amely helyre akarja állítani a fennhatóságát felettük. Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz-grúz-oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik