Nagyvilág

Basescu félti a határokat

A nemzetközi politikában divattá vált, hogy a kisebbségi jogok leple alatt államok területi épségét próbálják megsérteni - jelentette ki hétfőn Traian Basescu román államfő.

A politikus előadást tartott egy határon túli románoknak szervezett nyári táborban. A dél-kaukázusi háború kapcsán kifejtette, hogy Románia támogatja az egyéni kisebbségi jogok megadását valamennyi kisebbség számára, viszont határozott nemet mond a kollektív kisebbségi jogokra. Basescu emlékeztetett arra, hogy a kollektív jogokat nem ismeri el a nemzetközi jog.

Hangsúlyozta: Románia soha nem fogja kérni a szomszédos államoktól, hogy a kisebbségi jogok nevében mondjanak le a szuverenitás és a területi épség elvéről. A határon túli románokhoz intézett előadásában kifejtette: hűségeseknek kell lenniük az őket befogadó országokhoz, ez utóbbiaknak pedig a román kisebbség számára biztosítaniuk kell az anyanyelvük, a saját kultúrájuk és hagyományaik megőrzéséhez szükséges feltételeket.

Egy résztvevő kérdésére válaszolva a román államfő elmondta: a Moldovai Köztársasághoz tartozó, de szakadár Dnyeszteren túli területen nem fenyeget a fegyveres konfliktus kirobbanásának veszélye.

Emlékeztetett arra, hogy a hét végén a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) megvizsgálta a grúziai háború kirobbanása után kialakult helyzetet. Basescu megerősítette: Románia hivatalos álláspontja az, hogy Bukarest fenntartások nélkül támogatja Grúzia területi épségének a megőrzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik