Nagyvilág

Grúzia kivonta csapatait Dél-Oszétiából

Grúzia kivonta csapatait a szakadár Dél-Oszétiából, ahol az orosz erőkkel vívtak harcot azért, hogy ellenőrzés alá vonják a szeparatista terület fővárosát, Chinvalit.

Sota Utiasvili grúz belügyminisztériumi szóvivő
kijelentette, hogy az orosz erők heves tüzérségi tüzében kivonták erőiket a
térségből. Egy csapatokat szállító és nehéz tüzérséget vontató grúz katonai
konvoj Ergneti településen át kivonult Dél-Oszétiából. A grúz polgári
lakosságot ért súlyos áldozatok miatt a grúz erőket teljes mértékben kivonták –
tette hozzá.

Temur Iakobasvili, az újraegyesítés államminisztere
ugyanakkor azt mondta, hogy a grúz erők csupán Chinvalit hagyták el, hogy
megváltoztassák helyzetüket, de Dél-Oszétiában maradnak. A kivonulás elősegíti
azt, hogy humanitárius folyosót nyissanak a sebesültek elszállításához
Chinvaliból.

Az oroszok cáfolják

Kaka Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára azt
mondta, hogy Oroszország az éjszaka folyamán példátlan mennyiségű fegyver
bevetésével fokozta agresszióját. Ilyen körülmények között a grúz erők
átcsoportosítást hajtottak végre.

Vlagyimir Ivanov, a Dél-Oszétiában állomásozó orosz
békefenntartók parancsnokának tanácsadója Chinvaliból telefonon az Interfax
hírügynökségnek kijelentette: Grúzia nem vonta ki erőit Dél-Oszétiából. A
békefenntartók állásaikból a grúz erők, a tüzérség és a fegyverek jelenlétét
tapasztalják.

Tovább terjedhet a konfliktus

Az ENSZ-főtitkár békefenntartási műveletekért felelős helyettese szombaton újságíróknak arról beszélt, hogy “nagyon sok az áldozat, a menekült és a pusztítás” Grúziában.

“Különösen aggaszt bennünket, hogy a konfliktus átterjedni látszik Dél-Oszétiáról Abháziára” – tette hozzá Edmond Mulet. Az ENSZ katonai megfigyelői arról számoltak be, hogy az abház “hatóságok” hadműveletre készülnek a Kodori-szoros felső szakaszában, amelyet feltehetően vasárnap reggel hajtanak végre.

Mulet az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén elmondta: az abház hatóságok kérték, hogy vonják ki az ENSZ katonai megfigyelőit (UNOMIG) a Kodori-szorosból, de a kérést nem indokolták. Hozzátette: a megfigyelők jelenleg az abház “fővárosban”, Szuhumiban tartózkodnak, hogy elkerüljék az esetleges grúz-abház kereszttüzet.

Putyin szerint népirtás volt

A dél-oszétiai menekültek által elmondottak “túllépnek a katonai akciók fogalmán” – közölte ugyanakkor Putyin Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel tartott találkozóján, amelyet a Vesztyi-24 televízió élőben közvetített.

“Véleményem szerint ezek már az oszét nép ellen elkövetett egyfajta népirtás elemei. Úgy gondolom, jogos lenne, ha utasítaná a katonai ügyészséget, vizsgálja ki ezeket az incidenseket, különös tekintettel arra, hogy az oszét lakosság többsége orosz állampolgár” – mondta a kormányfő Dmitrij Medvegyevnek.

Putyin vasárnapra virradóra tért vissza Moszkvába, és azért találkozott Medvegyev elnökkel, hogy beszámoljon neki a Vlagyikavkázban, a Dél-Oszétiával szomszédos Észak-Oszétia orosz terület fővárosában tett látogatásáról.

Hitleri agressziót folytat Oroszország?

Washington szerint Oroszország “aránytalanul” nagy erőt alkalmaz Dél-Oszétiában a Grúziával szembeni konfliktusban, és azonnal el kell fogadnia Tbiliszi tűzszüneti javaslatát. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország szintén felszólította szombaton Oroszországot, hogy fogadja el Grúziának a Dél-Oszétiára vonatkozó tűzszüneti javaslatát.
Egyébként az Unió tagállamainak magas rangú külügyi tisztségviselői rendkívüli tanácskozásra ülnek össze hétfőn, hogy megvitassák a Dél-Oszétiában kialakult helyzetet.

Carl Bildt svéd külügyminiszter szerint “fennáll annak a lehetősége is, hogy ugyancsak a jövő hét folyamán később, Brüsszelben hivatalos (kormányfői) csúcstalálkozót is rendeznek az ügyben” – tette hozzá. Előzőleg Bildt egy közleményben Adolf Hitlert emlegette, amikor azt mondta, hogy Oroszország “a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlen agressziót” folytat Grúziában.

Az ENSZ tehetetlen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai szombaton harmadszor is eredmény nélkül távoztak a szakadár grúziai területről, Dél-Oszétiáról tartott ülésükről, amelynek célja nyilatkozat elfogadása lett volna a Grúzia és Oroszország között megkötendő fegyverszünetről.

“Arra a következtetésre jutottunk, hogy nehéz, sőt lehetetlen közös alapot találni egy nyilatkozathoz – jelentette ki újságírók előtt a belga Jan Grauls, a BT soros elnöke.

“Világos, hogy a konfliktus jelenleg Grúzia más régióira, elsősorban Abháziára is átterjed” – tette hozzá Grauls. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára rövidesen közleményt ad ki a témában.

Pénteken kezdődött

Grúzia péntekre virradóra indított támadást a szakadár Észak-Oszétia ellen. A tbiliszi kormánynak a terület ellenőrzése visszaszerzésére tett kísérletére Moszkva harckocsikat és csapatokat indított a térségbe. Különböző források szerint a harcoknak 1600, illetve 2000 halálos áldozata volt Chinvaliban, a dél-oszét “fővárosban”.

A Veszti-24 orosz televízió jelentése szerint szombaton megsebesült a Dél-Oszétiába küldött orosz csapatok parancsnoka is. Anatolij Hruljov tábornok akkor sebesült meg, amikor az 58. hadsereg egyik gépkocsioszlopa Chinvali közelében grúz tűz alá került – közölte a televízió vasárnap hajnalban, de arra nem tért ki, mennyire súlyos a parancsnok sebesülése.

A dél-oszét kormány azt közölte, hogy vasárnapra virradóra visszaverte a grúz hadsereg harckocsijainak Chinvali, a szakadár terület fővárosa elleni támadását. “Megállítottunk egy harckocsi támadást. Tizenkét grúz harckocsit ért” – közölte internetes honlapján a szakadár kormány, amelynek erői a honlap szerint “ellenállnak a grúz gyalogság Chinvalitól délre folyó támadásának”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik