Nagyvilág

Fokozott terrorveszély Németországban

Esetleges németországi terrortámadások veszélyére figyelmeztetett a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője - jelentette vasárnap a Deutschlandfunk rádióállomás.

Jörg Ziercke kijelentette, az al-Kaida és más csoportok szemmel láthatóan készek merényleteket elkövetni Németországban. Ezt a következtetést a terroristahálózat hirdetményeiből szűrték le – mondta a BKA vezetője. Jörg Ziercke szavai szerint több mint félszáz németországi iszlamista kapott kiképzést Afganisztánban és Pakisztánban, és közülük többen visszatértek az országba.

A német hatóságok tavaly szeptemberben elfogtak három – pakisztáni kiképzőtáborokat megjárt – férfit, akik németországi katonai és polgári célpontok, többek között repülőterek elleni robbantásos merényletekre készültek.

Jörg Ziercke kitért arra is, hogy az iszlamista terrorizmus mellett elsősorban a szélsőjobboldali erőszak erősödése jelent gondot Németországban. A május 1-jei hamburgi eseményeken kívül – amikor is a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szimpatizánsai megzavarták az ünnepi rendezvényeket, és összecsaptak szélsőbaloldali tüntetőkkel – erre utal az is, hogy emelkedik a szélsőjobboldali ideológiai indíttatásból elkövetett gyújtogatások száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik