Nagyvilág

Putyin szerint Grúzia bűnt követett el

Dél-oszétiai fellépésével Grúzia bűncselekményt követett el tulajdon népe ellen, és halálos csapást mért saját területi integritására - jelentette ki szombaton Vlagyikavkazban az orosz miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin, aki a pekingi olimpiai játékok megnyitó ünnepségének megtekintése után hazafelé tartva, az eredeti terveket megváltoztatva érkezett az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia székhelyére, helyi vezetőkkel találkozva védelmébe vette a dél-oszétiai orosz beavatkozást. Egyúttal felszólította Grúziát, hogy haladéktalanul vessen véget a szakadár terület elleni “agressziónak”.

“Halálos csapást mértek magának Grúziának a területi integritására, vagyis óriási kárt okoztak saját államiságuknak: nehéz elképzelni, hogy az eddig történtek és a még ezután történő események után meg lehessen győzni Dél-Oszétiát arról, hogy csatlakozzon a grúz állam kötelékéhez” – hangsúlyozta Putyin.

Az orosz kormányfő szerint “a kibontakozott agresszió számos áldozatot, “halottak tucatjait” és “sebesültek százait” követelte, és lényegében “valódi humanitárius katasztrófához vezetett”.

Világossá vált: Grúziának azt a törekvését, hogy a NATO tagja legyen, nem az az óhaj diktálta, hogy az ország “a nemzetközi biztonság globális rendszerének része legyen”, hanem az az elképzelés, hogy “igyekezzen más országokat és népeket belerángatni saját véres kalandjaiba” – állította az orosz miniszterelnök.

Putyin vlagyikavkazi látogatásának célja, hogy a helyi vezetőkkel és az illetékes orosz minisztériumok képviselőiből létrehozott stábbal megvitassa a Dél-Oszétiából érkező menekülteknek, valamint a befogadásukhoz Észak-Oszétiának nyújtandó segítség kérdéseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik