Nagyvilág

Öt afrikait fogtak el Olaszországban terrorizmus gyanújával

Négy tunéziait és egy marokkóit vettek őrizetbe az olasz hatóságok azzal a gyanúval, hogy iszlamista harcosokat toboroztak az iraki és afganisztáni harcokhoz - közölte szombaton a bolognai rendőrség.

Az öt férfit, valamint szökésben lévő hatodik társukat azzal gyanúsítják, hogy bűnszövetkezetben működtek együtt terrorista akciók végrehajtása, azok finanszírozása, valamint pénzügyi csalás céljával.

A toborzás elsődleges célja az volt, hogy Irak és Afganisztán területén végrehajtandó öngyilkos akciókhoz találjanak jelentkezőket. A banda vezére, a tunéziai állampolgárságú Halil Dzsarraja a muzulmán bosnyákok oldalán harcolt az 1992-95-ös boszniai polgárháborúban; ennek folyományaként boszniai útlevéllel is rendelkezik.

Az afrikaiak lefogása kapcsán kiadott közleményében Roberto Marino belügyminiszter leszögezte: a Bologna, Ravenna és Como térségében foganatosított letartóztatások “megerősítik, hogy az iszlám terrorizmus mélyen gyökeret vert hazánkban, ezért fokozott éberséget kell tanúsítanunk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik