Nagyvilág

Az abházok is a grúzok ellen

Abház szeparatisták offenzívát indítottak szombaton, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a Kodori-szoros térségéből - jelentették be Szuhumiban. Kína tűzszünetet akar, Dánia elítélte az oroszokat.

Szergej Samba abház külügyminiszter közlése szerint az abházok repülőgépekről végrehajtott bombázással és tüzérségi támadásokkal vették fel a harcot a szoros felső szakaszán elhelyezkedő grúz erőkkel.

Abházia – Dél-Oszétia mellett – a másik szakadár régiója Grúziának; függetlenségét még a 90-es évek elején kiáltotta ki, de azt egyetlen állam sem ismerte el.

Kína

Közben Kína azonnali tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket Dél-Oszétiában. A kínai külügyminisztérium közleményében az összes érintett felet “önmérsékletre és egy azonnali fegyvernyugvás tiszteletben tartására” hívta fel. Liu Csian-csao (Liu Jianchao) külügyi szóvivő kijelentette: “Elvárjuk az érintett felektől, hogy a viszályt párbeszéd útján rendezzék, és óvják meg a békét és stabilitást”.

A kínai kormány “komoly aggodalmának” adott hangot a helyzet elmérgesedése miatt a szakadár dél-oszétiai terület ellen indított grúz offenzíva és az azt követő orosz beavatkozás után. Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő szombaton Pekingben tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, aki előző este részt vett az olimpiai játékok megnyitó ünnepségén.

Dánia

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök – a nyugati kormányfők közül elsőként – elítélte az orosz katonai akciót. Egy Odensében tartott pártrendezvény alkalmával szombaton kijelentette, hogy “az orosz katonai beavatkozás semmivel sem igazolható”, és Grúzia szuverenitását tiszteletben kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik