Nagyvilág

Összefoghatnak az uniós kémek

Az Európai Unió szeretné, ha tagállamainak hírszerző ügynökségei megosztanák egymással információikat. Az előterjesztés a terrorizmusra és a szervezett bűnözés elleni harcra hivatkozik, az egyik legprofibb titkosszolgálattal rendelkező tagállam, Nagy-Britannia azonban saját biztonságát érzi veszélyben.

Az EU Jövő Csoportja jövőre kezdené meg a jogi egyeztetést az Európai Kémügynökségként emlegetett előterjesztésről. Ennek célja egy olyan antiterrorista hálózat kiépítése lenne, amelyben valamennyi állam részt vesz az EU brüsszeli központján keresztül.

Ezen belül is egységesítenék a letartóztatás és fogvatartás szabályait és kiterjesszék a DSN és ujjlenyomat-adatbázis megosztását. Az ötlet azon alapult, hogy az EU képes politikamentesen kezelni ezt a szektort, szemben az egyes nemzeti kormányokkal.

A bizalmas, 53 oldalas dokumentum kifejti az EU biztonságpolitikai programját 2010 és 2014 között. Mint a Guardian írja, a javaslatot hat EU-tagállam – Németország, Franciaország, Svédország, Portugália, Szlovénia és Csehország – bel- és igazságügyi miniszterei dolgozták ki. Álláspontjuk szerint Európának szüksége van arra, hogy integrálja a politikák összehangolását, az információgyűjtést a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a legális és illegális bevándorlás szempontjából.

A britek veszélyt éreznek

Több ország – elsősorban az egyik legkiterjedtebb és legprofibb kémhálózatot működtető Nagy-Britannia – kikelt az ellen az új európai javaslat ellen, amely szerint az unió tagországainak meg kell osztaniuk egymással a titkos információkat. A britek szerint ez a biztonságukat veszélyeztetné, az előterjesztés alapján ugyanis az MI5 (belföldi hírszerzés) és az MI6 (külföldi titkosszolgálat) által megszerzett információkat ki kell szolgáltatniuk egy központi szervnek. Innen az adatokat valamennyi tagország lehívhatná – írja a Daily Telegraph.

Mint a lap cikke megjegyzi, rizikós lehet a brit ügynökök által begyűjtött adatok kiszivárogtatása a kevésbé precíz titkosszolgálatokkal rendelkező, elsősorban a Kelet-európai egykor a szocialista blokk államai számára.

Nem bíznak a kelet-európaiakban

A britek egyébként történetileg szoros együttműködésben állnak az Egyesült Államok kémszervezeteivel, rendszeresen cserélnek információkat a terrorizmus elleni harc jegyében. Más európai szervekkel szemben azonban bizonyos fokú bizalmatlanság jellemzi az angolokat.

A Daily Telegraph ezzel kapcsolatban emlékeztet: az 1990-es években a franciák az MI6-től származó információkat osztottak meg a szerb hadsereggel.

Egy, a brit lapnak nyilatkozó forrás szerint a britek jól kiépítettek már a kétoldalú együttműködéseket, és hajlandóak megosztani másokkal anyagokat, amennyiben tudják, hogy a védelme garantált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik