Nagyvilág

A külföld békét követel

A dél-oszétiai ellenségeskedések azonnali beszüntetését sürgette az Európai Unió soros elnökségét adó Franciaország, és ilyen értelmű nyilatkozatok jelentek meg pénteken Brüsszelben, Berlinben, Londonban, Kijevben és Ankarában is.

Franciaország felszólítja az összes érdekelt felet, hogy azonnal fejezze be az ellenségeskedéseket, és haladéktalanul kezdje újra a tárgyalásokat, mert csak ezek révén oldható meg a válság – hangoztatta a párizsi külügyminisztérium.
A közleményben Franciaország az elkötelezettségét hangsúlyozza Grúzia szuverenitása és területi egysége mellett “a nemzetközileg elismert határok között”.

A NATO óvatos

Bernard Kouchner francia külügyminiszter az unió nevében telefonkapcsolatba lépett grúz kollégájával és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ), s a helyzetre való tekintette megszakította a nyári szabadságát.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár több ízben is tárgyalt a nap folyamán orosz és grúz illetékesekkel, és nyugalomra intette őket. Azt tervezi, hogy a színfalak mögött folytatja a konzultációkat. Nem hivatalos NATO-források szerint a szövetség óvatos, nem akarja elkötelezni magát egyik oldalon sem. Nem hívták egyelőre össze a nagykövetek tanácsát sem, ami megszokott lépés válsághelyzetben. Grúzia eltökélten törekszik a belépésre a NATO-ba, de még távol áll tőle.

Angela Merkel német kancellár a legnagyobb fokú mérsékletre intette a feleket, követelte minden erőszakos cselekedet leállítását, és hangsúlyozta, hogy ebben szilárd egyetértés van uniós, EBESZ-es és NATO-s partnereivel.

Ankara közvetlen tárgyalásra szólította fel a feleket, s közben arra is figyelmeztetett, hogy a harci cselekmények veszélybe sodorják a térség békéjét és biztonságát. Kijev is a nyugtalanságának adott hangot, s kiállt Grúzia területi egysége és szuverenitása mellett, és felajánlotta szolgálatait a békés rendezés érdekében. London tűzszünetre és békés párbeszédre szólította fel a feleket, saját állampolgárait pedig eltanácsolta a Grúziába utazástól.

A lengyelek kiálltak Grúzia mellett

Lech Kaczynski lengyel elnök elfogadhatatlannak minősítette a Grúzia belügyeibe való beavatkozást. “Grúzia szuverenitását nemzetközileg elismert határai között minden feltétel nélkül tiszteletben kell tartani” – hangoztatta az elnök egy közleményben, de Oroszországot nem említette név szerint.

A litván külügyminiszter bejelentette, hogy a helyszínre utazik, és Grúziában első kézből tájékozódik a helyzetről, hogy azután tájékoztathassa európai uniós partnereit. A külügyminisztérium egy másik közleményében bírálta Oroszországot, mondván, hogy képtelen ellátni a békefenntartó feladatot Dél-Oszétiában.
Washington már csütörtök éjszaka arra kérte Moszkvát, hogy igyekezzék rábeszélni Dél-Oszétia vezetőit a harcok leállítására.

Gonzalo Gallegos, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Washington szoros kapcsolatban van az orosz és a grúz vezetéssel. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok Grúziát is visszafogottságra kérte. Az amerikai külügyi szóvivő aggasztónak nevezte a kialakult helyzetet.

A harcok beszüntetését szorgalmazta a NATO-n és az EU-n kívül az Európa Tanács és az EBESZ is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik