Nagyvilág

A grúz erők betörtek Dél-Oszétia fővárosába

A grúz erők pénteken hajnalban harckocsitámadást indítottak Chinvali, Dél-Oszétia fővárosa ellen, majd betörtek a dél-oszét szakadár fővárosba. Tbiliszi szerint orosz harci gépek Grúzia területét támadják.

Az orosz hírügynökség helyszíni tudósítója szerint heves harcok folynak a város déli részén. Sota Utiasvili, a grúz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor tévesnek nevezte a hírt. Szerinte a grúz erők még nem tértek be a városba. Elmondása szerint heves harcokba bocsátkoztak két, teherautókból álló gépkocsioszloppal, amely Oroszország felől Dél-Oszétiába érkezett, és igyekszik elérni Chinvalit. “Időt akarunk adni a polgári személyeknek, hogy elhagyják a várost” – tette hozzá.

Marat Kulahmetov vezérőrnagy, a grúz, orosz és déloszét zászlóaljakból álló vegyes békefenntartó erők parancsnoka szerint a grúzok légi csapásokat is mértek a szakadárok állásaira. A tábornok azt mondta, hogy öt Sz-25-ös harci gép is részt vett a támadásban. Dmitrij Medojev, a szakadár grúziai tartomány moszkvai képviselője szerint a konfliktusnak déloszét halálos áldozatai is vannak, ezenkívül sok a sebesült.

Az orosz külügyminisztérium kora reggel jelentette be, hogy Moszkva a dél-oszétiai vérfürdő feltartóztatásán fáradozik, és arra kéri a világ közösségét, hogy nyújtson neki támogatást ehhez. A tárca közleményét Borisz Malakov szóvivő a Vesztyi-24 hírtelevízióban olvasta fel. A dokumentum szerint még nem túl késő feltartóztatni a vérfürdőt, és megállítani azt a folyamatot, amely az áldozatok számának a növekedéséhez vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik