Nagyvilág

Kéknyelv megbetegedés Hollandiában

Megerősítette az első kéknyelv megbetegedést idén Hollandiában a holland mezőgazdasági minisztérium csütörtökön. Emberre nem terjed át.

A megbetegedett szarvasmarhát Hollandia keleti részén, Staphorst egyik tenyésztőtelepén találták. Az állat nem volt beoltva a betegség vírusa ellen.

Előzőleg, tavaly szeptemberben Nagy-Britanniában is terjedni kezdett a kéknyelv kór, amelyet korábban soha nem észleltek az országban.

Járványszerű méretek

Az EU egészségügyi biztosa, Markosz Kiprianu már tavaly ősszel figyelmeztetett: terjed az európai országokban a kéknyelv fertőzés, amely a kérődző állatokat betegíti meg. A fertőzés hamarosan járványszerű méreteket ölthet az Európai Unió országaiban – mondta a biztos.

Mindenesetre a kéknyelv megbetegedés nagy-britanniai kirobbanása megerősítette, hogy az állatokat érintő fertőzések globálisan terjednek, vélte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy év végi jelentésében. –

Azok a határokon átnyúló megbetegedések, amelyek eredetileg csak a trópusi országokat érintették, globális méretekben terjednek – mondta Joseph Domenech, a FAO főállatorvosa, hozzátéve, hogy a fertőzések nem kímélik Európa, az Egyesült Államok és Ausztrália mérsékelt égövi régióit, amelyek országai ” nem készültek fel arra, hogyan kezeljék ezt az új fenyegetést”.

Emberre nem terjed át

A globalizáció, az emberek és a javak mozgása, a turizmus, a városiasodás, legfőképpen pedig a klimatikus változások járulnak hozzá az állati fertőzések terjedéséhez, jegyezte meg a FAO illetékese.

A kéknyelv megbetegedést eredetileg Dél-Afrikában azonosították, majd az 1990-es évek végén a vírus átkelt a Földközi-tengeren. 2006 nyarától a vírust azonosították Belgiumban, Németországban, Luxembourgban, Hollandiában, Franciaország északi részén, majd Nagy-Britanniában. A kéknyelv vírust a Culicoides imicola nevű szúnyogfajta terjeszti a kérődzők (szarvasmarha, juh, kecske) körében, de az az emberre nem terjed át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik