Nagyvilág

USA újabb szankciókkal fenyegeti Iránt

Az Egyesült Államok szerint a nyugati hatalmaknak újabb büntetőintézkedéseket kell hozni Iránnal szemben, mert Teherán nem adott konkrét választ arra a követelésre, hogy fagyassza be nukleáris tevékenységeit.

“Miután nem érkezett pozitív válasz nagylelkű ajánlatunkra, amelyet kibővített együttműködési javaslatcsomagunkban tettünk, úgy gondoljuk, a szövetségeseknek nem lesz más választása, mint további büntetőintézkedéseket hozni” – jelentette ki Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője.

Irán kedden adott át egy válaszlevelet Javier Solanának, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének arra az ajánlatra, amelyet az iráni atomprogramról tárgyaló hat állam – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország – tett. A brit hírügynökség megszerezte az egyoldalas levél kivonatát. Ez arról tanúskodik, hogy Teherán nem adott határozott feleletet, ehelyett “világos választ” ígért egy későbbi, de közelebbről meg nem nevezett időpontban.

Washingtoni illetékesek már kedden elfogadhatatlannak nevezték Irán válaszát, és Gonzalo Gallegos, az amerikai külügyminisztérium szóvivője “további intézkedéseket” helyezett kilátásba Teherán ellen.

Az újabb szankciók elfogadásában az Egyesült Államok biztosan számíthat Nagy-Britannia és Franciaország támogatására. Párizs szerdán szintén úgy foglalt állást, hogy elfogadhatatlan a hatok ajánlatára adott iráni válasz. Oroszország és Kína azonban még nem nyilatkozott az iráni üzenetről, sőt egyelőre Németország is hallgat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik