Nagyvilág

Külföldiek tüntettek Pekingben

Rövid időre külföldiek tüntettek szerdán Pekingben Tibet szabadságát követelve. A helyi biztonsági erők azonnal lefogták és elszállították a tüntetőket.

A reggeli órákban négy személy, három férfi és egy nő jelent meg a Madárfészekként is nevezett Nemzeti Stadion tőszomszédságában. Ezután a csoport tagjai közül két férfi felmászott egy-egy villanypóznára, hogy azokra rögzítsék a Free Tibet feliratú transzparensüket – jelentette az Új Kína hírügynökség. A rendőrök 12 perccel később értek a helyszínre, és előállították őket. Állampolgárságukról továbbra sem tettek említést a kínai hatóságok, csak annyit tudni, hogy turistavízummal érkeztek az országba.

A Diákok egy Szabad Tibetért (Students for a Free Tibet) nevű mozgalom értesülése szerint két amerikai és egy brit férfi, valamint ugyancsak egy brit nő alkotta a csoportot, amelynek tagjai 23 és 34 év közöttiek.

A tiltakozók, tibeti zászlókat és egy másik transzparenst is kitűztek, valamint másfél órán át tartózkodtak a helyszínen, nem pedig 12 percig, mint azt az Új Kína – állította mozgalom vezetője az AFP-nek. A tiltakozók mobiltelefonjukon keresztül végig kapcsolatban voltak a szervezet washingtoni központjával a tüntetés ideje alatt, de amikor elfogták őket, a rendőrök kikapcsoltatták a készülékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik