Nagyvilág

Spanyol bíróság vizsgálja a tibeti panaszokat

Illetékesnek minősítette magát egy spanyol bíróság arra, hogy kivizsgálja a kínai politikusok jogi felelősségét a márciusban, Tibetben gyakorolt fegyveres elnyomásért.

Az ügyben július 9-én egy Tibeti Támogató Bizottságnak nevezett egyesület és két másik Tibet-párti csoport nyújtott be panaszt hét kínai politikai és katonai vezető, köztük Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) védelmi miniszter és Keng Huj-csang (Geng Huichang) állambiztonsági miniszter ellen, mert szerintük március 10-én a kínai hatóságok “általános és szisztematikus támadást indítottak tibeti nép ellen”.

A spanyol igazságszolgáltatás 2005-ben nyilvánította ki, hogy egyetemesen illetékes a népirtás és az emberiesség ellen elkövetett bűnök esetében, tekintet nélkül a nemzeti érdekekre.

A felperesek szerint a leszámolásban 203 ember életét vesztette, több mint ezren súlyosan megsebesültek, és 5972 embert törvénytelenül letartóztattak vagy “eltüntettek”. Peking szerint a biztonsági erők csak egy embert öltek meg, miközben a zavargók 21 ember halálát okozták Tibetben és a környező vidékeken.

A spanyol bíróság szeptember 4 és 10 közötti időpontra tanúként idézte be a felpereseket, valamint tibeti emigráns politikusokat és jogvédőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik