Nagyvilág

Nem tesz keresztbe Izrael az oroszoknak

Izrael leállítja a hadfelszerelés eladását Grúziának az orosz tiltakozás miatt - közölték nem hivatalos források.

A döntéssel Izrael azt a célját is szeretné elérni, hogy Oroszország se szállítson fegyvereket Iránnak – mondták a névtelenségbe burkolózó katonai források. A jeruzsálemi külügyminisztérium nem kommentálta a hírt, Tbilisziben pedig egyenesen cáfolták, és az izraeli belpolitikával összefüggő rosszindulatú híresztelésnek minősítették.

Egy grúz katonai szakértő szerint Izrael egyebek között pilóta nélküli felderítő repülőgépeket, és elektronikus felszereléseket adott el Grúziának, felújította Szu-25-ös harci repülőgépeit, és nyugalmazott izraeli tábornokok is működnek tanácsadóként a grúz fegyveres erőknél.

Májusban, amikor egy pilóta nélküli gépet lelőttek a konfliktusövezetben, Moszkva tiltakozott, és kérte, hogy Izrael ne szállítson hadfelszerelést Grúziának, mint ahogy “Oroszország is időről időre eleget tesz Izrael kéréseinek, hogy ne lásson el fegyverrendszerekkel olyan országokat, amelyek fenyegetést jelentenek Izraelre nézve” – írta a Maariv napilap kedden.

Oroszország állítólag SZ-300-as légvédelmi rakétákat ad el Iránnak, de ezt Moszkvában nem voltak hajlandóak megerősíteni vagy cáfolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik