Nagyvilág

Járványoktól tartanak Ukrajnában

Nyugat-Ukrajna árvíz sújtotta régióiban és a Dnyeszter menti településeken fennáll a veszélye annak, hogy járványok ütik fel a fejüket - közölte kedden az Ukrán Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata.

A jelentés szerint Lviv, Kárpátalja, Ternopil, Csernyivci, Vinnyica és Ivano-Frankivszk megyékben az áradások nyomán “bonyolult járványügyi helyezet van kialakulóban”, ami a fertőzéses megbetegedések számának növekedését idézheti elő.

Ráadásul a helyzet romlása nem csak az árvíz által közvetlenül érintett régiókban következhet be, hanem a Dnyeszter folyó menti térségekben is – figyelmeztet a közlemény. A víz alá került területeken ugyanis az ár kimosta az emésztőgödrök, csatornarendszerek, dögkutak, istállók, temetők tartalmát, ami magában hordozza annak veszélyét, hogy fertőzések, köztük különösen veszélyes fertőző megbetegedések ütik fel a fejüket, valamint nehezen felszámolható bélfertőzéses gócok alakulnak ki – áll a jelentésben.

Az ukrán egészségügyi tárca szerint az elkövetkező két hét során heveny bakteriális és vírusos fertőzések jelenhetnek meg, s nem zárható ki kolerás megbetegedések előfordulása sem, egy hónapon belül pedig hastífusz-, A és B típusú paratífusz-, valamint A típusú fertőzéses májgyulladás-járvány is bekövetkezhet az árvízkatasztrófa által érintett régiókban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik