Nagyvilág

Japán újságírókat vertek Kínában

Őrizetbe vettek és bántalmaztak kínai rendfenntartók két japán újságírót a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen.

Kavakita Maszami, a Tokio Simbun című napilap fotósa és Kacuta Sindzsi, a Nippon News Network televíziós társaság operatőre egy hétfői fegyveres támadás helyszínén készített felvételeket a muzulmán többségű Hszincsiangban, amikor őrizetbe vették őket.

Órákra bezárták őket

Egy japán kormányszóvivő kijelentette: a kormány “erélyesen tiltakozni fog” a történtek miatt. Az érintett sajtóorgánumok és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet is tiltakozásának adott hangot.

A fotós beszámolója szerint két órán át fogva tartották, s bántalmazták is őket, aminek következtében mindketten könnyebb sérüléseket szenvedtek. Elmondása szerint őt magát megrúgták, leteperték a földre, s egy rendőr a lábával a padlóhoz szorította a fejét. Hozzátette azt is, hogy a rendőrség kedden bocsánatot kért tőle.

A Nippon News arról is beszámolt, hogy operatőrüket a két órás fogva tartást követően további egy órán át kihallgatták a szállodájában.

A kínaiak csak összeütközésről írtak

Az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség az esetről szóló rövid tudósításában azt írta, hogy a rendőrség “összeütközésbe került” japán újságírókkal, akiktől később bocsánatot kért a külügyminisztérium helyi kirendeltsége.

Tizenhat rendőr meghalt, másik tizenhat pedig megsebesült hétfő reggel egy hszincsiangi határrendészeti állomást ért támadásban. A japán újságírók ezt a helyet keresték fel.
A kínai hatóságok szerint “felkelők” egy teherautóval hajtottak az ellenőrzőpontnak, majd két gránátot dobtak az állomásra. Kedden a hatóságok bejelentették, hogy tizennyolc “külföldi terroristát”, illetve “agitátort” vettek őrizetbe a kasgari támadással kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik