Nagyvilág

Izrael segíti a Fatahot

Az izraeli hadsereg körülbelül 85 Fatah közeli gázai palesztinnak segített elmenekülni a 2006 júniusa óta a Hamasz uralta övezetből hétfőn – írja a CNN honlapján. A kétpólusú palesztin politikai paletta nacionalista szárnyának tagjait a ciszjordániai Jerikó városába szállítják Izraelen keresztül.

A zsidó állam összesen 150 Fatah szimpatizáns áttelepítéséhez nyújt segítséget Mahmud Abbasz palesztin elnök kérésére.
Az iszlamista Hamasz azután kezdett tisztogató akciókba, hogy július 25-én egy robbanásban meghalt négy Hamasz-tag és egy a helyszínen tartózkodó négyéves kislány – írja a CNN.

A legtöbb nyugati országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamasz a Fatahot vádolja a merénylettel. Az eset után kiújult tűzharcokban már 11 ember veszített életét. A 2006. júniusi Hamasz-puccs óta ez a legnagyobb áldozatokkal járó felvonása a palesztin belháborúnak.

A súlyos sérülteket az izraeli Ashkelon területén lévő kórházba szállította az izraeli hadsereg. A település egyébként közkedvelt célpontja a Gázából kilőtt kasszámrakétáknak.

Mindeközben Ehud Barak védelmi miniszter, az izraeli Munkapárt vezetője kijelentette, hogy aki hiányolja az izraeli razziákat Gázából, annak nem kell soká várnia. A baloldali politikus egyébként jó eséllyel pályázik a miniszterelnöki posztra a szeptemberi előrehozott választásokon. A korai választások oka Ehud Olmert, jelenlegi miniszterelnök korrupciós botrányai miatti távozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik