Nagyvilág

Hamisított a Fehér Ház?

Hamisítással vádolja a washingtoni vezetést és a CIA-t egy amerikai újságíró: keddi rádióinterjújában - amelyben új könyvének tartalmát ismertette - Ron Suskind azt állította, a Fehér Ház évekkel ezelőtt utasította a hírszerző ügynökséget, hogy hamisítson egy olyan levelet, amely közvetlen kapcsolatot teremt Szaddám Huszein iraki elnök és a 2001. szeptember 11-i amerikai terrorakciók között.

A két megvádolt intézmény máris cáfolta a vádakat.

Suskind szerint a Fehér Ház megbízta a CIA akkori igazgatóját, George Tenetet, hogy az iraki hírszerzés vezetőjével – aki a 2003-as invázió után amerikai fogságba került – írasson egy olyan levelet, az iraki kormányzat fejléces papírjára, ráadásul visszadátumozva 2001. júliusára, azaz a terrormerényletek előttre, amely azt tanúsítaná, hogy Mohammed Atta, a repülőgépeltérítési akciók vezetője Irakban járt.

Valaki a Fehér Házból

A levél arról szólt volna, hogy Atta “rendkívüli erőfeszítéseket tett, s nagyon elszántnak mutatkozott azon csoport irányítására, amelyet az általunk elpusztításra ítélt célpontok megtámadásával bízunk majd meg” – vagyis azt sugallta, hogy Iraknak szerepe lett volna a támadások helyszíneinek kijelölésében.

Suskind nem közli, hogy szerinte ki adott utasítást a levél elkészítésére, s csak annyit mond, hogy valaki “a Fehér Ház legmagasabb szintjéről”.

Érv volt a háborúhoz

A levelet Bagdadban eljuttatták a londoni The Sunday Telegraph tudósítójához, aki a lap címoldalán számolt be róla 2003 december 14-én. Az amerikai sajtóban napokig ezzel érveltek a háború támogatói.

George Tenet azonnal cáfolta, hogy valaha is ilyen utasítást kapott volna, vagy – legjobb tudomása szerint – bármelyik egykori alárendeltjének köze lett volna a hamisításhoz. A CIA szóvivője pedig leszögezte, hogy Suskind könyvének a könyvesboltok azon részében van a helyen, ahol a “kitalált történetek” sorakoznak. A Fehér Ház helyettes szóvivője abszurdnak mondta a vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik