Külföld

Csődbe mehet Auschwitz

admin
admin

2008. 08. 05. 15:10

Súlyos pénzhiánnyal küszködik az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs, megsemmisítő tábor területén létesített emlékhely.

Jaroslaw Mensfelt, a múzeum szóvivője szerint külföldi segítség nélkül Lengyelországnak problémái lehetnek az emlékhely fenntartásával.

Az emlékhely igazgatója, Piotr Cywinski azt mondta a Dzennik Polskinak adott nyilatkozatában, hogy a nemzetközi közösségnek át kellene vennie az emlékhely fenntartásának anyagi terheit. Szavai szerint elsősorban az EU-nak lenne ez kötelessége.

Indoklásul elmondta, hogy 200 millió zlotyra (62,5 millió euró) lenne szükség a vezetése alatt álló intézmény már halaszthatatlan renoválásához. A lengyel államháztartás évente tízmillió zlotyt juttat, további tízmilliós bevétel származik könyveladásokból és a látogatók által kifizetett pénzekből (a vezetések és a gépkocsiparkoló használatának díjaiból).

A külföldi segítség csak „jelképes” – 600 ezer zlotyt tesz ki. Ebből az alig több mint 20 millió zlotys éves bevételből kellene kigazdálkodni a folyó költségek mellett a tízszer akkora renoválási költségeket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.