Külföld

Bezáratná az atomerőműveket a német szakminiszter

admin
admin

2008. 08. 05. 17:08

Az atomerőművek bezárását sürgette ismét a német környezetvédelmi miniszter. Szerinte a fegyvergyártásra alkalmas nukleáris anyagok terjedésének veszélye indokolja a döntést.

A szociáldemokrata Sigmar Gabriel pártja parlamenti képviselőihez intézett, kedden ismertté vált levelében óvott attól, hogy meghosszabbítsák az erőművek működési idejét.
Az érvényben lévő konzervatív-szociáldemokrata kormánykoalíciós megállapodás kimondja, hogy Németország 2020-ig fokozatosan bezárja atomerőműveit, s lemond az atomenergia használatáról.

Az elmúlt időszakban azonban a konzervatív koalíciós partner részéről több olyan felhívás hangzott el, hogy a 2020 utáni időszakra hosszabbítsák meg a szóban forgó erőművek működését.

A törekvést közvetve támogatásáról biztosította Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, s a leghatározottabban kiállt mellette Erwin Huber, a kisebbik uniós párt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője.

Levelében ezzel szemben a miniszter felhívta a figyelmet: az atomerőművek működtetése, a fegyvergyártásra alkalmas nukleáris anyagok terjedésének veszélye, továbbá a nukleáris hulladék tárolásának megoldatlansága kivétel nélkül olyan okok, amelyek erősítik az erőművek bezárásának szükségességét. Németországnak ebből kiindulva ragaszkodnia kell a kormánykoalíciós megállapodásban foglaltakhoz, az atomenergiáról való lemondáshoz – érvelt a miniszter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.