Külföld

Az USA Irán ellen menne

admin
admin

2008. 08. 04. 14:07

Hétfőn hajóról indítható rakétákat tesztelt az iráni forradalmi gárda. A fegyver bármilyen hajót képes elpusztítani 300 kilométeres körzetben. A próbakilövések tovább ronthatnak az amúgy sem felhőtlen viszonyon Teherán és az ENSZ között. Az Egyesült Államok továbbra sem zárja ki a katonai megoldást, amennyiben a diplomácia kudarcot vall.

Az iráni vezetés szombaton újra túllépte a Biztonsági Tanács által kitűzött határidőt, ameddig válaszolnia kellett volna az atomprogramjával kapcsolatban előterjesztett újabb tervezetre. Irán cáfolja, hogy atomhatalommá kívánna válni, azt állítja, kizárólag polgári felhasználásra állítana elő nukleáris energiát – írja a New York Times.

Az Egyesült Államok továbbra sem zárja ki a katonai megoldást, amennyiben a diplomácia kudarcot vall. Ebben az esetben Perzsa-öbölben állomásozó amerikai erők is veszélybe kerülnének, a Forradalmi Gárda szóvivője szerint ugyanis a rakéta 300 kilométeres körzetben képes elpusztítani célpontját.

Az Irán déli partjainál húzódó Hormuz-szoroson át történik a világ kőolajszállításának 40 százaléka, melynek megbénulása beláthatatlan következményekkel járna. Irán, a világ negyedik legnagyobb olajkitermelő hatalma visszautasította urániumdúsító programjának leállítását, arra hivatkozva, hogy ennek célja kizárólag elektromos áram előállítása.

„Az ENSZ BT-nek nem maradt más választása, mint hogy szigorítsa az Iránt sújtó szankciókat” – mondják az amerikaiak. A legutóbbi tervezet benyújtását az Egyesült Államok, Anglia, Németország, Franciaország, Kína és Oroszország is támogatta. Bár Oroszország ellenezte határidő kitűzését, figyelmeztette Iránt, ne hátráltassa a tárgyalásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.